Skocz do zawartości
Naczelny Filozof

Którą uczelnie wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Gdzie wybrać Podyplomówki z zarządzania? AGH, UJ czy UEK? Dzienne 1st. I pozwolę sobie zadać pytanie, czy po 3 latach mogę iść na Podyplomówki z zarządzania 2st na inną uczelnię? Chodzi mi aby zrobić sobie specjalizacje, której nie ma na agh np.

Chciałbym otworzyć własną działalność (gastronomia) bo jestem po technikum w profilu kucharz i zastanawiam się która uczelnia lepiej przygotuje mnie do prowadzenia biznesu. Na UJ jest profil Podyplomówki z zarządzania firmą, ale słyszałem, że na agh lepiej można nauczyć się takiego strikte myślenia samodzielnego, no i dyplom AGH chyba jest cenniejszy aniżeli UJ. PS. idę na te studia po wiedzę, nie po papierek :).

No i jeżeli nie pójdzie mi biznes, to też będzie się liczyło to, abym znalazł gdzieś pracę.

Chcę studiować ;). Chcę mieć pojęcie o rynku, podstawach przedsiębiorczości etc. Chcę się znać na rzeczy. Nie lubię gotować, aczkolwiek podoba mi się ta branża i uważam, że studia pomogą mi w dofinansowaniach itp. Poza tym, jeżeli to nie wypali to mam wykształcenie wyższe  :)

Co Ci można napisać :P Ani na zarządzaniu ani na wszelakiej maści marketingu czy PR, a już na pewno na kursach NLP nie nauczysz się niczego przydatnego jeśli chodzi o własny biznes. To są studia dla naiwnych lub zainteresowanych tworzeniem własnych płatnych poradników na necie :) Za nim Ty lub ktoś inny rzuci się do obrony tychże kierunków niech powie o jakimkolwiek poważnym inwestorze w Polsce, które ukończył takie studia i wspomina, że cokolwiek pożytecznego z nich wyniósł. Obecnie pracuje w banku gdzie nikt takich studiów nie skończył, podobnie było podczas mojej pracy w hotelu czy w Makro, nie no przyznaję, że w Call Center trafiłem na kilku absolwentów, ale ich kierownikiem był dobrze przeze mnie wspominany magister rolnictwa z UP.

Dostałem się na UEK i na AGH. Teraz mam dylemat, aczkolwiek większość poleca AGH, to jednak Ekonomiczny przekonuje mnie tym, że specjalizacja jaką można tam wybrać, to "Podyplomówki z zarządzania firmą", czego na AGH brak. Według mnie Podyplomówki z zarządzania to ciekawy kierunek bo łączy w sobie wiele elementów z różnych dziedzin, a przypominam, że idę tam po wiedzę, nie po papierek. 

Hmm, a gdyby tak zagadać do kogoś na fejsie? Specjalizacje AGH : 

UEK :