Skocz do zawartości
TypowyTyp

Na co najłatwiej dostać się na Politechnice Łódzkiej?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Mam pytanie odnośnie kierunków studiów na Politechnice Łódzkiej, może są osoby które będą w stanie mi pomóc.

Otóż zdałem maturę, ale rozszerzenia położyłem, więc w takiej sytuacji na jakie kierunki na tej uczelni do tej pory można było dostać się najłatwiej? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Ciężko powiedzieć co mnie interesuje, bo z tych kierunków studiów właściwie nic za bardzo. Może coś związanego z mechaniką, tylko nwm czy to ma jakiś związek też z samochodami, jeśli bym to studiował. Zależy mi, żeby takie studia nie wiązały się tylko z pracą za biurkiem w przyszłości.

Moje wyniki matur nie powalają:

ustny polski 70%

ustny ang 53%

podstawowy polski 60%

podstawowy ang 84%

podstawowa studiuj matmę 54%

rozszerzona studiuj matmę 24%

rozszerzona Studia na kierunku chemia 30%

Mam jakieś szanse dostać się na mechanikę i budowę maszyn? Ewentualnie jakieś inne sugestie? Dzięki ;)

A jakieś inne źródła z progami z ubiegłych lat czy ostatniego roku? Także z Uniwersytetu Łódzkiego, bo tam też na parę kierunków złożę kandydaturę dla wiekszej pewności, że gdzieś mnie przyjmą. A w internecie nie mogę znaleźć konkretów.

Nie ma innej rady, jak próbować. Progi punktów z poprzednich lat bywają zwodnicze. Jeśli gdzieś były wyższe - to mogą spaść. Bo ktoś pomyśli "eee, tam to się na pewno nie dostanę" - i liczba chętnych będzie mniejsza. Tak samo odwrotnie z kierunkami, gdzie liczba punktów była niższa. Więcej kandydatów może kombinować, że łatwiej tam się dostać i próg wzrośnie w porównaniu z poprzednim rokiem :) ale generalnie progi na większości uczelni spadają - demografia jest nieubłagana :)

Nie ma innej rady, jak próbować. Progi punktów z poprzednich lat bywają zwodnicze. Jeśli gdzieś były wyższe - to mogą spaść. Bo ktoś pomyśli "eee, tam to się na pewno nie dostanę" - i liczba chętnych będzie mniejsza. Tak samo odwrotnie z kierunkami, gdzie liczba punktów była niższa. Więcej kandydatów może kombinować, że łatwiej tam się dostać i próg wzrośnie w porównaniu z poprzednim rokiem :) ale generalnie progi na większości uczelni spadają - demografia jest nieubłagana :)

Zgadza się i poza tym maturę zdało tylko 74% maturzystów, więc konkurencja jest mniejsza