jolaaa Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Cześć, CO STUDIOWAĆ? Na maturze zdawałam matme, geografię i angielski - rozszerzone. 1) Podyplomówki z zarządzania i inżynieria produkcji na AGH (na jakim z wydziałów? Górnictwo i geoinżynieria/ zarządzanie/metali niezależnych) (ewentulanie UEK), ale boję się, że może być tam bardzo dużo chemii (z którą nie miałam kontaktu przez 3 lata i raczej moja wiedza z tego przedmiotu jest elementarna) 2) Podyplomówki z marketingu i komunikacja rynkowa na UEK, tutaj z kolej boję się, że w przyszłości ciężko będzie znaleźć pracę (jak pracodawcy reagują na studentów po krakowskim Uniwersytecie Ekonomicznym?) 3) ekologiczne źródła energii, słyszałam, że po tym kierunku łatwo znaleźć pracę, ale gdzie i czego można się spodziewać po tym kierunku? Po AGH będę miała inżyniera co wiąże się z wyższymi zarobkami, ale w przyszłości chciałabym pracować w jakiejś firmie/przedsiębiorstwie, najlepiej na stanowisku menadżerskim więc co wybrać? Proszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Rozumiem, że sam tytuł inżyniera wiąże się z wyższymi zarobkami;))))) Ciekawa teza, ja myślałem, że zarobki zależą od pracy. Z tych trzech kierunków zdecydowanie Podyplomówki z zarządzania i inżynierię produkcji. Na tym kierunku nie ma dużo chemii, poza podstawami i której można nauczyć się na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jolaaa Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Dzięki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Chyba postawiłabym na zarządzanie i inżynieria produkcji. Na AGH prowadzą ten kierunke 3 wydziały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Masz spory rozstrzał, mam wrażenie że podstawowym kryterium to wysokie zarobki jest jeden kierunek, który daje gwarancję, że będziesz zarabiał mnóstwo kasy. zdradzę Ci w tajemnicy, że jest to.... żartowałem. nie ma takiego kierunku. musisz wybrać studia, które najbardziej pasują do Twoich zainteresować i silnych stron. inaczej nawet po prawie czy medycynie można skończyć na zasiłku z urzędu pracy co lubisz robić, z czego jesteś naprawdę świetrny. napisz - może coś podpowiemy na temat studiowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jolaaa Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Moim największym problemem jest to, że wszystkie kierunki wydają mi się podobne. No może coś w tym jest, że przyszłe zarobki się liczą, ale co w tym złego? Fajnie gdybym w przyszłości mogła robić coś co lubię, a do tego zarobić na godne życie. Uwielbiam matematykę, lubię geografie. Dużo podróżuję, najczęściej stopem Przez wiele lat (około 6) byłam harcerką, więc trudne warunki nie są mi obce, dużo czytam, a moją największą pasją jest survival - bez większego problemu przetrwam w lesie Jestem dobrze zorganizowana, punktualna, uparta, odnajdę się w grupie, ale jestem też impulsywna, mało asertywna i nie ufna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 To może pomyśl o Geodezji albo geologii ? Oba kierunki znajdziesz na AGH http://www.studia.net/uczelnie-studia/5861-akademia-gorniczo-hutnicza-im-stanislawa-staszica-w-krakowie Tutaj masz więcej informacji na ich temat zostań geodetą i kartografia http://www.studia.net/geodezja-i-kartografia Górnictwo i geologia http://www.studia.net/gornictwo-i-geologia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Poza tym to dobrze, że myslisz o tym żeby robić to co lubisz i jednocześnie dobrze zarabiać w pryszłości, to tylko będzie wpływać korzystnie na Twoją motywację, żeby nie zmarnować czasu studiów tylko na studiowanie, ale żeby również się rozwijać poprzez praktyki, staże, dorywcze prace, szkolenia itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jolaaa Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Boję się, że nie poradzę sobie z chemią, nie wiem właśnie, czy idąc na takie studia będę musiała umieć "coś" z tego przedmiotu, czy nauka zacznie się od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jolaaa Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Właśnie jestem na stażu jako pracownik biurowy, zajmuję się księgowością więc jak na razie nie marnuję czasu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Na geologii faktycznie jest Studia na kierunku chemia ale na geodezji chyba nie, najlepiej sprawdź sobie siatkę godzinową i wszystkie przedmioty jakie są na tymm kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 1) Podyplomówki z zarządzania i inżynieria produkcji - to taki kierunek "worek", w końcu można zarządzać produkcją i w hucie i w zakładzie stolarskim. dużo więc zależy od tego, jaki wydział go prowadzi, jakie przedmioty siedzą "w środku". jakie są prowadzone specjalności (i to praktycznie jakie ruszają, a nie tylko jakie są na liście) rzeczywiście jeśli się obawiasz chemii, to powinnaś sprawdzić jak wygląda program studiów. uczelnie techniczne wiedzą jednak, że Studia na kierunku chemia obecnie w liceach często omija uczniów na ich ścieżkach edukacyjnych. przygotowują więc czasami specjalne kursy albo zajęcia, gdzie podstawy chemii są do ogarnięcia. nie wiem jak wygląda sytuacja na AGH i UEK ale to dobre uczelnie. pytanie, na ile otwierają się w Polsce możliwości pracy, w jakich branżach. ostatnio słyszałem, że np. hutnictwo się raczej zwija niż rozwija. ale w końcu za granicą też można pracować, prawda? 2) Podyplomówki z marketingu i komunikacja rynkowa - pracy dla dobrych marketingowców nigdy nie zabraknie. pewnie nie masz co liczyć na stabilność zatrudnienia jako marketingowiec w pierwszym etapie kariery. ale realizując staże np. na początek w agencjach PR czy reklamowych, zdobędziesz doświadczenie, poznasz ludzi z branży i jeśli będziesz dobra - masz szansę na niezłe zarobki, warto poszukać uczelni, które mają dobrą współpracę z firmami z branży marketingowej. tak, żeby zacząć pracować jeszcze na studiach 3) ekologiczne źródła energii - to "modny" program studiów. znajdziesz go nie tylko jako kierunki ale i specjalności. są wydziały, które nastawiają się na określony rodzaj energii. na energię wiatrową, słoneczną, wodną, na przetwarzanie odpadów. tutaj też warto podłubać bardziej w programie studiów. to może być interesująca ścieżka rozwoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Właśnie jestem na stażu jako pracownik biurowy, zajmuję się księgowością więc jak na razie nie marnuję czasu To super!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Tu masz siatkę godzinową z Geodezji http://syllabuskrk.agh.edu.pl/2014-2015/pl/magnesite/study_plans/stacjonarne-geodezja-i-kartografia--3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jolaaa Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 mogłabym jeszcze dodać, że zawsze chciałam robić coś związanego ze sportami ekstremalnymi. Skacze ze spadochronem i kilka razy też na bungee Ale niestety kierunki takie jak lotnictwo itd. odpadają, bo mam wadę wzroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Kierunki sportowe są raczej skierowane dla osob dobrze wysportowanych i bardzo lubiących biologię. Zawsze możesz iść na AWF jednak słabo się to wiąże ze sportami ekstramalnymi. zostań geodetą wydaje się być kierunkiem wynikającym z połączenia Twoich pasji, na geodezji trzeba dobrze rysować bo jest rysunek techniczny. A co myślisz o oceanografii? Świetny kierunek dający niezłe perspektywy w przyszłości i do tego praca przy morzu i wszystko związane z podróżami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jolaaa Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Myślałam o oceanografii, ale niestety ten kierunek można studiować jedynie w Trójmieście :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Dla osób lubiących podróże to nic strasznego:) Świetny kierunek świetny region szczególnie do studiowania i późniejszej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jolaaa Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 O tym, że nie mogę wyjechać na tak długi okres (studia 700km od domu) decyduje akurat moja sytacja rodzinna, ale nie będę się w to zagłębiać. Dziękuję, bardzo mi pomogliście :-) gdyby ktoś jeszcze miał dla mnie jakąś radę, będę czekać :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 W takim razie najlepiej iść na geodezje może własnie na AGH. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Trzymamy kciuki za trafny wybór!!! daj znać co ostatecznie zdecydowałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Według mnie najlepiej pasuje do Ciebie Podyplomówki z marketingu i komunikacja rynkowa, tam nie ma chemii:) - taki żarcik ale najważniejsze, że jesteś osobą kreatywną, ambitną, pracowitą, lubiącą podróże, a jak u Ciebie z językami? Moim zdanie najlepiej sprawdzisz się w kreatywnym i otwartym zawodzie, gdzie dróg rozwoju jest wiele a wszystkie zależą od Ciebie. Dobrze, że myślisz o swoich przyszłych zarobkach już teraz, niestety ani dobra uczelnia, ani inż. przed nazwiskiem Ci tego nie zapewnią... tylko Ty sama możesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...