xsxsxs123 Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Szukam kierunku, po którym mógłbym załapać ciekawą pracę np. w Niemczech, ponieważ bardzo lubię ten kraj. Nie chodzi mi tu o studiowanie filologii angielskiej czy niemieckiej ale o kierunek, który dałby mi szansę na pracę właśnie tam. Jakie techniczne kierunki prócz studia.net/informatyka są tam bardzo cenione? Widziałem też coś w rodzaju finanse i rachunkowość po angielsku czy jakiś inny ekonomiczny przedmiot po angielsku. Czy dzięki temu mógłbym pracować zagranicą czy to czego oni uczą obowiązuje tylko dla systemu jaki jest w Polsce? Jakieś inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Jeśli chcesz pracować w Niemczech i być traktowany jako równy pracownik to zrób licencjat z filologi germańskiej a studia mgr z np. logistyki/informatyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Znajomość języka to podstawa, czy masz jakieś certyfikaty? Kierunki medyczne typu fizjoterapia, pielęgniarstwo, to wciąż najbardziej popularne zawody dla Polaków w tym kraju. Jednakże jeżeli interesują Cie inne profile to postaw na język i kierunek Cię interesujący, bez tego ani rusz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xsxsxs123 Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Czyli obojętnie jaki kierunek byle znać język Niemiecki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 NIe nie, nie do końca, język niemiecki to podstawa ale nie tylko. Sam język to mało. Jeśli chcesz być traktowany jak równy pracownik musisz skończyć filologię germańską to nie tylko język, ale również historia, kultura i tradycje niemieckie. To podstawa, dlatego licencjat z tego, a na mgr możesz wybrać jeden z proponowanych przez nas kierunków. Z tego co wiem to w logistyce są szanse na prace, na pewno we wszelakiej branży usługowej i opiekuńczej również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Może uczenie się na Uniwersytecie Viadrina we Frankfurcie? Można studiować w dwóch jezykach - po polsku (wtedy masz też dyplom z Collegium Polonicum UAM w Słubicach) oraz angielsku lub niemiecku (wtedy dyplom niemiecki). Albo sama Viadrina. Albo same Collegium Polonicum UAM. Co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...