Skocz do zawartości
stat

Studia humanistyczne: fakty i mity

Rekomendowane odpowiedzi

W maju tego roku czeka mnie matura, potem chyba studia. Kierunki, które biorę pod uwagę: bezpieczeństwo narodowe, filologie, kryminologia, coś tam myślałem o prawie. To są jednak boczne furtki.

Generalnie plan jest taki, żeby po studiach (czymkolwiek one by nie były) zacząć robić coś w rodzaju dziennikarstwa (sportowego, może jakaś szeroko pojęta publicystyka). Podobno nienajgorzej piszę (jak tylko pominąć jakieś tam sprawy składniowe i interpunkcyjne ;)), nie mam większych problemów z publicznym wypowiadaniem się, więc pisanie, radio - jak najbardziej.

Słyszy się, że dziennikarstwo to kierunek do dupy i tutaj moje pytanie do Was: czy to z powodu masy ludzi, którzy idą tam bez konkretnych zainteresowań, bo kierunek łatwy itp. itd. a przecież nikt nie zatrudni ich do pisania (czy tam mówienia) o byciu dziennikarzem? Trzeba być w jakiejś dziedzinie mocnym, żeby wiedzę zdobytą na tego typu studiach wykorzystać. Jest też kilka osób nie będących po studiach dziennikarskich a odnajdujących się w branży. Jak tak staram się spojrzeć na siebie 'z dystansu' kilka takich 'technicznych' rzeczy plus parę kontaktów mogłoby pomóc w realizacji Planu, mogę mieć rację? Czy może bardziej opłaca się na przykład iść jakąś mniej popularną filologię (bo z tym też problemów większych nie mam) i kręcić coś na boku?

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Z racjonalnego punktu widzenia bardziej opłaca się iść na filologię, ponieważ częściej szukają filologów niż dziennikarzy. Ja również marzyłem o pracy dziennikarza jednak rynek jest trudny a praca nie jest dobrze płatna, jednak jako dziennikarz możesz załapać się prawie wszędzie. Do tego dochodzi zatrudnienie w innym zawodzie np. przedstawiciela handlowego itd. wszędzie tam gdzie umiejętności dziennikarskie są bardzo potrzebne.

Wydaje mi się, że dziennikarstwo kojarzy się z łatwymi i dużymi pieniędzmi, zwłaszcza to telewizyjne, stąd takie zainteresowanie tym kierunkiem. Poza tym wydaje się, że nie są to zbyt trudne studia. WYDAJE SIĘ - to słowa klucze. Jak wygląda to naprawdę nikt do końca nie wie, ale zapobiegawczo lepiej przygotować się na to, że będzie się trzeba trochę postarać.

Z kontaktami na pewno masz rację. Z im większą liczbą osób nawiążesz znajomość i nić porozumienia, która jakoś tam zostanie, tym lepiej dla Ciebie. Nigdy nie wiadomo, co Ci się może w życiu przydać :-). 

Co do filologii, to na wielu filologiach polskich jest prowadzona specjalność dziennikarska. To też nie jest zła opcja. A wiedza specjalistyczna w dziennikarstwie będzie na pewno na plus. No i jeszcze ważne jest to, jak zagospodarujesz swój czas po uczelni - radio studenckie, gazeta studencka, wolontariat, staż, na Twoim miejscu nie poprzestałabym na odbębnieniu minimalnej liczby godzin praktyk :-)

Pomyśl o studiach, które otwierają Ci wiele ścieżek. Są np. studia polonistyczne, gdzie tak naprawdę poznajesz specyfikę wielu obszarów, gdzie liczy się kreatywność w słowie, dźwięku i obrazie. Pomyśl - może Kalisz? Tam są fajne studia na UAM, gdzie formalnie kierunek jest filologią polską, ale program studiów mocno jest skupiony na tym, aby absolwenci pracowali jako dziennikarz, copywriter w agencji reklamowej, PR-owiec, marketingowiec. Absolwenci pracują w fajnych firmach, a jeszcze podczas studiów realizują materiały w mediach lokalnych i agencjach marketingowych - tam łatwiej o możliwość sensownego stażu, niż w wielu "dużych" mediach".