stat Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 W maju tego roku czeka mnie matura, potem chyba studia. Kierunki, które biorę pod uwagę: bezpieczeństwo narodowe, filologie, kryminologia, coś tam myślałem o prawie. To są jednak boczne furtki. Generalnie plan jest taki, żeby po studiach (czymkolwiek one by nie były) zacząć robić coś w rodzaju dziennikarstwa (sportowego, może jakaś szeroko pojęta publicystyka). Podobno nienajgorzej piszę (jak tylko pominąć jakieś tam sprawy składniowe i interpunkcyjne ), nie mam większych problemów z publicznym wypowiadaniem się, więc pisanie, radio - jak najbardziej. Słyszy się, że dziennikarstwo to kierunek do dupy i tutaj moje pytanie do Was: czy to z powodu masy ludzi, którzy idą tam bez konkretnych zainteresowań, bo kierunek łatwy itp. itd. a przecież nikt nie zatrudni ich do pisania (czy tam mówienia) o byciu dziennikarzem? Trzeba być w jakiejś dziedzinie mocnym, żeby wiedzę zdobytą na tego typu studiach wykorzystać. Jest też kilka osób nie będących po studiach dziennikarskich a odnajdujących się w branży. Jak tak staram się spojrzeć na siebie 'z dystansu' kilka takich 'technicznych' rzeczy plus parę kontaktów mogłoby pomóc w realizacji Planu, mogę mieć rację? Czy może bardziej opłaca się na przykład iść jakąś mniej popularną filologię (bo z tym też problemów większych nie mam) i kręcić coś na boku? Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Z racjonalnego punktu widzenia bardziej opłaca się iść na filologię, ponieważ częściej szukają filologów niż dziennikarzy. Ja również marzyłem o pracy dziennikarza jednak rynek jest trudny a praca nie jest dobrze płatna, jednak jako dziennikarz możesz załapać się prawie wszędzie. Do tego dochodzi zatrudnienie w innym zawodzie np. przedstawiciela handlowego itd. wszędzie tam gdzie umiejętności dziennikarskie są bardzo potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgan Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Wydaje mi się, że dziennikarstwo kojarzy się z łatwymi i dużymi pieniędzmi, zwłaszcza to telewizyjne, stąd takie zainteresowanie tym kierunkiem. Poza tym wydaje się, że nie są to zbyt trudne studia. WYDAJE SIĘ - to słowa klucze. Jak wygląda to naprawdę nikt do końca nie wie, ale zapobiegawczo lepiej przygotować się na to, że będzie się trzeba trochę postarać. Z kontaktami na pewno masz rację. Z im większą liczbą osób nawiążesz znajomość i nić porozumienia, która jakoś tam zostanie, tym lepiej dla Ciebie. Nigdy nie wiadomo, co Ci się może w życiu przydać :-). Co do filologii, to na wielu filologiach polskich jest prowadzona specjalność dziennikarska. To też nie jest zła opcja. A wiedza specjalistyczna w dziennikarstwie będzie na pewno na plus. No i jeszcze ważne jest to, jak zagospodarujesz swój czas po uczelni - radio studenckie, gazeta studencka, wolontariat, staż, na Twoim miejscu nie poprzestałabym na odbębnieniu minimalnej liczby godzin praktyk :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Filologia polska ze specjalnością dzinnikarską to chyba najlepsze rozwiązanie, bo wtedy łączysz jedno i drugie. Trzeba pamiętać jednak, że już w czasie studiów należy coś robić, np pisać artykuły, blogi itp.. to daje doświadczenie, które później będzie procentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Pomyśl o studiach, które otwierają Ci wiele ścieżek. Są np. studia polonistyczne, gdzie tak naprawdę poznajesz specyfikę wielu obszarów, gdzie liczy się kreatywność w słowie, dźwięku i obrazie. Pomyśl - może Kalisz? Tam są fajne studia na UAM, gdzie formalnie kierunek jest filologią polską, ale program studiów mocno jest skupiony na tym, aby absolwenci pracowali jako dziennikarz, copywriter w agencji reklamowej, PR-owiec, marketingowiec. Absolwenci pracują w fajnych firmach, a jeszcze podczas studiów realizują materiały w mediach lokalnych i agencjach marketingowych - tam łatwiej o możliwość sensownego stażu, niż w wielu "dużych" mediach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eneduerikefake Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Ja tak jak przedmówcy zachęcałabym do podjęcia studiów na filologii polskiej i realizowaniu specjalizacji dziennikarstwo. Pamietaj jednak, że na studiach nie nauczą Cię pisać - sam musisz się rozwijać w tym zakresie. A może filologia + prawo? Byłbyś świetnym ekspertem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...