Lucasoo815 Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Witam. Piszę w imieniu mojej dziewczyny W maju będzie pisać maturę i zastanawia się nad wybraniem kierunku studiów lub szkoły policealnej. Aktualnie kończy kierunek humanistyczny (polski/historia) i zdaję rozszerzenie z j.polskiego. Bardzo lubi dzieci, interesuje się kosmetyką (maniquire, pediquire itd) makijaż, zabiegi twarzy itd. Nie posiada umysłu ścisłowca Myślała nad kierunkiem Pedagogika wczesnoszkolna, jednak znamy kilka osób z okolicy które ukończyły ten kierunek z dyplomem magisterskim i niestety nie mogą znaleźć pracy w tym kierunku i pracują w całkiem innych dziedzinach. Kolejnym pomysłem była szkoła kosmetyczna jednak z kolei jej rodzice nie są przekonani i mówią, że ciężko będzie jej pracę znaleźć po tym kierunku, i nie jest na to zdecydowana. Szukamy innych fajnych kierunków dla niej. Macie jakieś propozycje co do tego co można by jeszcze studiować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Cześć, no przede wszystkim powinniście przejrzeć listę dostępnych kierunków studiów okołomedycznych: www.studia.net/medyczne i humanistycznych www.studia.net/humanistyczne Bardzo ciekawe i dające w przyszłości szanse na prace są studia filologiczne, np. filologia angielska, co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Kierunek kosmetologia to nie tylko manicure i pedicure, tylko naprawdę wiele innych specjalności tj: Wizaż i kreowanie wizerunku Kosmetologia medyczna Odnowa biologiczna i SPA Psychologia w kosmetologii to tylko kilka przykładowych specjalności. Warto, żeby dziewczyna poczytała sobie na ten temat http://www.kierunki.net/kosmetologiai rozeznała się przede wszystkim jakie uczelnie w okolicy prowadzą ten kierunek i jakie tam są specjalności a także jakie ewentualnie są mozliwości na znalezienie pracy. Wszystko zalezy od miejca, bo tam gdzie jest np dużo hoteli SPA to będzie większe zapotrzebowania na takich specjalistów, ale również jest coraz więcej gabinetów, które proponują takie usługi. Ciekawa też jest dietetyka http://www.studia.net/dietetyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 A jakie miasta do studiowania bierze pod uwagę? Czasami można wymyślać najbardziej niesamowite opcje studiowania, ale okaże się, że w tym miejście, gdzie chce studiować - akurat iich nie ma. Zgadzam się z Łukaszem. że warto na początek przejrzeć kierunki humanistyczne i okołomedyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucasoo815 Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Chodzi o Łódź tzn PŁ, UŁ i szkoły policealne w Łodzi lub miejscowość obok czyli Zgierz. O filologiach myśleliśmy. Przejrzymy jeszcze te listy studiów medycznych i humanistycznych. Agnieszko, dziękujemy również, za fajne pomysły jak wykorzystać zainteresowanie kosmetyką, na pewno przejrzymy te kierunki Jeśli jeszcze ktoś by miał jakieś pomysły to proszę o kolejne odpowiedzi EDIT: Dodam, że dodatkowym problemem jest to, że dziewczyna nie zdaje nic dodatkowego poza polskim rozszerzonym a na większość studiów wymagają niestety biologi. Czy jeśli np było by za mało kandydatów to taka osoba może się dostać mimo, że nie spełnia wymogu czyli matura z biologi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 To może warto pomyśleć o jakiejś uczelni niepublicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuko Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Niech Twoja dziewczyna weźmie pod uwagę politykę społeczną. To przyszłościowy kierunek, po którym można znaleźć pracę np. w III sektorze, czyli w organizacjach pozarządowych. Ogłoszenia o pracę często pojawiają się choćby na portalu ngo.pl. Jak tak przeglądam oferty uczelni pod kątem tego kierunku (interesuję się polityką społeczną), najlepiej prezentuje się WSP im. J. Korczaka. Zatrudnia znakomitych specjalistów z tej dziedziny, zresztą władze uczelni to wybitni politycy społeczni. No i specjalności, perspektywiczne i bardzo na czasie, np. przedsiębiorczość społeczna i CSR, koordynacja i Podyplomówki z zarządzania usługami społecznymi, coaching społeczny. Dla humanistów czy osób interesujących się naukami społecznymi, właśnie takie studia to szansa na znalezienie satysfakcjonującej pracy. Po wspomnianej wyżej anglistyce prawdopodobnie trudniej będzie zarobić na chleb Mnóstwo młodych osób zna angielski, to już nie jest żadna wyjątkowa umiejętność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelina Rędzikowska Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Hej, przeczytałam ten wątek i postanowiłam również napisać. Jestem obecnie studentką I roku studiów ( kierunek zdrowie publiczne) . W tamtym roku chciałam iść na kosmetologię, aczkolwiek za późno się do tego zabrałam. W tym roku zdawałam dodatkowo biologię, by w nastepnym roku zacząć studiować równolegle II kierunek i tu mam pewien dylemat. Na początku brałam pod uwagę tylko kosmetologię, ale od pewnego czasu zastanawiam się nad dietetyką. Jak myślicie który kierunek jest bardziej perspektywiczny?? Po którym kierunku jest większe zapotrzebowanie na rynku pracy ?? Jeszcze jedno, myśląc o kosmetologii, bardziej chciałabym się skupić na praktycznych rzeczach typu wizaż, elementy charakteryzacji, obawiam się troszkę chemii, przez dłuższy czas nie miałam z nią styczności. Może w związku z tym początkowo zapisać się do jakieś szkoły wizażu i spróbować z tą dietetyką ?? Co o tym myślicie?? Z góry dziękuję za pomocne rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Moim zdaniem spokojnie możesz iść na kosmetologię i jest ona lepszym rozwiązaniem niż dietetyka, chociaż jeśli chodzi o możliwości rozwoju to oba kierunki je dają. Co do chemii to uczelnia zdaje sobie sprawę z tego, że studenci tych kierunków nie mieli do czynienia z chemią i dają ją od podstaw i na dość łatwym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugoboss Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Kosmatologia ma przyszłość. Mając doświadczenie i wiedzę łatwo znaleźć pracę po tym kierunku, lub można też pomyśleć o otwarciu czegoś swojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Myślę, że zarówno kosmetologia, jak i dietetyka to dobry wybór. I podobny charakter pracy - albo otwierasz swój gabinet - i masz po jakimś czasie (jeśli zdobędziesz odpowiednią renomę) wtedy zyskujesz szanse na dobre zarobki. Albo lądujesz jako podywkonawca, a wtedy z pracą i zarobkami może być krucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agata Czech Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Ja też polecam kierunek polityka społeczna. Sama go zaczynam w tym roku na Uniwersytecie Jagiellońskim w Instytucie Spraw Publicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 I ostatecznie jaka decyzja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...