Skocz do zawartości
biedronka96

jaki kierunek wybrać???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem tegoroczną maturzystką,ale nie wiem jaki kierunek studiów wybrać :( zastanawiam się nad inżynierią materiałową, energetyką, technologią chemiczną i biotechnogią na Politechnice Śląskiej. Jak wyglądają studia na tych kierunkach? Po którym z nich miałabym najlepsze perspektywy zawodowe na Śląsku? Proszę o pomoc ;)

hej, każdy z tych kierunków jest bardzo przyszłościowy. Jeśli jesteś dobra z chemii to polecam technologię chemiczną. Kierunek, który nie jest bardzo oblegany z jednej strony z drugiej zapewnia duże możliwości. Małe grupy studentów dają możliwość zdobycia dobrej wiedzy i ciekawych zajęć. Jeśli jesteś dobra z chemii to idz w tym kierunku. 

Co o tym myślisz?

Dziękuję za porady :) co do chemii to myślę, że mój wynik matury będzie około 50%. Technologia chemiczna wydaje się ciekawa, tylko obawiam się matematyki na 1 roku (nie mam problemów z matematyką podstawową- ok. 80%, ale nie zdaję rozszerzenia). Mam jeszcze pytanie dotyczące biotechnologii: czy po specjalności ochrona środowiska łatwo jest znaleźć pracę w zawodzie w kraju, czy raczej w grę wczodzi emigracja? ;) a co do inżynierii materiałowej, czy ciężko jest utrzymać się na tym kierunku nie zdając na maturze rozszerzenia z fizyki?

No myślę, że na biotechnologii mogą być ciekawsze specjalności niż ochrona środowiska. Po tej specjalności trudno u nas o pracę. Jednak najważniejszy jest kierunek. Na technologii chemicznej ważna jest matematyka i to świetny kierunek, jednak poradzisz sobie z tą matematyką. Na wielu uczelniach są specjalne zajęcia dodatkowe z matematyki np. na UTP w Bydgoszczy. 

Jeśli chodzi o inżynierie materiałową to nie wiele mogę Ci pomóc. 

Tutaj cytat: ogólnotechnicznych przedmiotów podstawowych (matematyki, fizyki, studia.net/informatyka, chemii, mechaniki technicznej i elektrotechniki), które umożliwią przyswojenie sobie szczegółowej wiedzy obejmującej elementarne procesy chemiczne i fizyczne zachodzące w materiałach, zależność między budową chemiczną, strukturą a właściwościami fizycznymi i użytkowymi, technik wytwarzania i przetwarzania, metod badań oraz pakowania i przechowywania gotowych wyrobów. 

Oznacza, że z fizyki są podstawy więc nie ma co się załamywać.