biedronka96 Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Witam, Jestem tegoroczną maturzystką,ale nie wiem jaki kierunek studiów wybrać zastanawiam się nad inżynierią materiałową, energetyką, technologią chemiczną i biotechnogią na Politechnice Śląskiej. Jak wyglądają studia na tych kierunkach? Po którym z nich miałabym najlepsze perspektywy zawodowe na Śląsku? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 hej, każdy z tych kierunków jest bardzo przyszłościowy. Jeśli jesteś dobra z chemii to polecam technologię chemiczną. Kierunek, który nie jest bardzo oblegany z jednej strony z drugiej zapewnia duże możliwości. Małe grupy studentów dają możliwość zdobycia dobrej wiedzy i ciekawych zajęć. Jeśli jesteś dobra z chemii to idz w tym kierunku. Co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Nie znam za bardzo PŚ, ale z kierunków które podałaś najbardziej przyszłościowa wydaje mi się inżynieria materiałowa i technologia chemiczna. Choć pozostałe dwa też są nowoczesne i zapewniają fajne wykształcenie i ciekawe możliwości zatrudnienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biedronka96 Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Dziękuję za porady co do chemii to myślę, że mój wynik matury będzie około 50%. Technologia chemiczna wydaje się ciekawa, tylko obawiam się matematyki na 1 roku (nie mam problemów z matematyką podstawową- ok. 80%, ale nie zdaję rozszerzenia). Mam jeszcze pytanie dotyczące biotechnologii: czy po specjalności ochrona środowiska łatwo jest znaleźć pracę w zawodzie w kraju, czy raczej w grę wczodzi emigracja? a co do inżynierii materiałowej, czy ciężko jest utrzymać się na tym kierunku nie zdając na maturze rozszerzenia z fizyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Z utrzymaniem się na danym kierunku to zawsze jest tak samo, jak będziesz się przykładał to z pewnością sobie poradzisz. Politechnika Śląska to dobra uczelnia i z tego co wiem to raczej absolwenci nie mają problemu ze znalezieniem pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 No myślę, że na biotechnologii mogą być ciekawsze specjalności niż ochrona środowiska. Po tej specjalności trudno u nas o pracę. Jednak najważniejszy jest kierunek. Na technologii chemicznej ważna jest matematyka i to świetny kierunek, jednak poradzisz sobie z tą matematyką. Na wielu uczelniach są specjalne zajęcia dodatkowe z matematyki np. na UTP w Bydgoszczy. Jeśli chodzi o inżynierie materiałową to nie wiele mogę Ci pomóc. Tutaj cytat: ogólnotechnicznych przedmiotów podstawowych (matematyki, fizyki, studia.net/informatyka, chemii, mechaniki technicznej i elektrotechniki), które umożliwią przyswojenie sobie szczegółowej wiedzy obejmującej elementarne procesy chemiczne i fizyczne zachodzące w materiałach, zależność między budową chemiczną, strukturą a właściwościami fizycznymi i użytkowymi, technik wytwarzania i przetwarzania, metod badań oraz pakowania i przechowywania gotowych wyrobów. Oznacza, że z fizyki są podstawy więc nie ma co się załamywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biedronka96 Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Dziękuję myślę że technologia chemiczna będzie dla mnie najlepszym wyborem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...