ThreshTheRed Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 No więc - jestem w technikum 4-letnim na kierunku teleinformatycznym. W tym roku oczywiście będę je kończyć i podchodzę tak do egzaminu zawodowego, jak i do matury. Kierunek mi się podoba i w ciągu tych czterach lat nauczyłem się bardzo wielu rzeczy które poprawiły moje umiejętności związane z komputerami, ogólnie pojętą infomatyką oraz łącznością. Mam również chęć nauczenia się języka programowania C++ oraz dodatkowego (lub dodatkowych) języków obcych. Logicznym jest więc, iż myślę o studiach, niestety - mimo iż wszystko wchodzi mi do głowy łatwo i z przedmiotów technicznych nie mam żadnego problemu, tak...no...matematyka. Sęk w tym że nie jestem z niej jakimś asem, i kategoryzowałbym się na poziomie ucznia czwórkowego. No i mam takie pytanie...czy w ogóle mam szansę dostać się na jakieś sensowne studia? Bo gdy patrzę na - choćby - Teleinfomatykę na AGH i progi punktowe sięgające 900 pkt. to zaczynam solidnie wątpić. I proszę - jeżeli ktoś ma zamiar napisać tylko coś w stylu ,,z takimi wynikami to nawet nie myśl o studiach" lub ,,odpuść sobie bo takich nie trzeba" to proszę - darujcie sobie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 nie, no dlaczego ktoś miałby Cię demotywować. Na studia masz duże szanse, na pewno na prestiżową uczelnie ze średnimi wynikami będzie Ci trudno się dostać, ale jest wiele uczelni, również publicznych, na które się dostaniesz. Tutaj masz spis wszystkich uczelni w Polsce, które ten kierunek proponują (pod opisem kierunku): http://www.studia.net/teleinformatyka Czy to musi być teleinformatyka, czy może jesteś zainteresowany również innymi kierunkami o podobnym profilu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThreshTheRed Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Coś podobnego profilu tez moze być, gdyz teleinformatyka ma wiele wspólnego z innymi informatycznymi kierunkami z tego co zauwazyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Zerknij sobie jeszcze na www.studia.net/techniczne Tutaj znajdziesz spis kierunków i zobacz może Cię coś zainteresuje, a szukasz tylko na Śląsku, czy cała Polska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThreshTheRed Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Tzn. nigdzie nie wspomniałem że tylko Śląsk Nie mniej - północ kraju odpada choćby z tego powodu, że mam zwyczajnie za daleko, a w takim choćby Krakowie mam rodzinę, a to już jakieśtam ułatwienie dla kogoś, kto pojawia się w nowych stronach. I czy jakoś poprawia moją sytuacją iż mam zamiar zdawać rozszerzoną maturę z j. angielskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 To jak zerkniesz na podesłany przeze mnie link to przy każdym wybranym kierunku pod spodem masz uczelnie, które go prowadzą. Zawsze to ważna podpowiedź dla Ciebie. Czy zainteresowało Cię coś jeszcze oprócz teleinformatyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThreshTheRed Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Powiem tak, że wszystko co związane z informatyką dla mnie nie jest jakimś problemem, bo mamy dużo zagadnień z wielu kwestii i nie stanowiłoby dla mnie wyzwania ,,przenieść się" z teleinformatyki na choćby coś takiego, jak ,,Komputerowe wspomaganie prac inżynierskich". Również widzę przyszłość w nanotechnologiach, więc również mógłbym się tutaj zapatrywać. Sęk w tym, że mimo odpowiedniego zaplecza technicznego z którym radzę sobie bez problemów, moja matematyka ( a raczej brak rozszerzenia) może mnie pogrążyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 No matematyka na takich studiach jest bardzo ważna, a nie chcesz wziąc korepetycji i się trochę podciągnąć? Bo nawet jeśli dostaniesz się na takie studia to później będzie Ci się ciężko utrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThreshTheRed Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Właśnie na korepetycje chodzę, również ,,douczam się" we własnym zakresie (zadania na internecie itp). Zdać maturę z matematyki zdam, ale nie jestem na tyle mocny, aby pisać rozszerzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Pytanie czy jesteś na tyle mocny aby ciągnąć korepetycje dalej i przygotować się dobrze do studiów? Z samą podstawą z matematyki powinieneś się dostać, może nie na każdy kierunek ale coś dobrego znajdziesz. Ważne żebyś sobie poradził na studiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThreshTheRed Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Powiem tak, że o to się zbytnio nie martwię, bo doświadczenie mi pokazało, że jeżeli nad czymś przysiądę odpowiednio długo, to zrozumiem to i jakoś ogarnę. Tylko że tak jak mówiłem - brak rozszerzenia może bardzo zawęzić mi możliwości co do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 a co dokładnie zdajesz na maturze i z jakich przedmiotów będziesz zdawał rozszerzenie? Na AGH na większość kierunków związanych z informatyką trzeba mieć od 700 pkt w górę. Musisz sobie przeliczyć czy jesteś w stanie tyle zebrać z przedmiotów, które zdajesz. Pamiętaj, że ostateczną deklarację co do przedmiotów maturalnych należy złożyć do 7 lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 To może jednak spróbuj z tym rozszerzeniem. Nawet jeśli nie pójdzie Ci najlepiej to nic to nie zaszkodzi a może tylko pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThreshTheRed Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 a co dokładnie zdajesz na maturze i z jakich przedmiotów będziesz zdawał rozszerzenie? Na AGH na większość kierunków związanych z informatyką trzeba mieć od 700 pkt w górę. Musisz sobie przeliczyć czy jesteś w stanie tyle zebrać z przedmiotów, które zdajesz. Pamiętaj, że ostateczną deklarację co do przedmiotów maturalnych należy złożyć do 7 lutego. Nie myślę Tylko o AGH, ale wątpię że bez rozszerzonej matematyki się tam dostanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agata Czech Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Może jednak spróbujesz z tą rozszerzoną? Dokumenty po za tym możesz składać na kilka uczelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThreshTheRed Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Sęk w tym, że moje technikum nie ma w programie matematyki rozszerzonej :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 A korepetycje? Warto poświęcić trochę czasu i gotówki żeby dostać się na wartościowe studia. Zainwestuje w siebie, co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThreshTheRed Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 No ostatnio wpadłem na pomysł, że jeżeli nie dostanę się na kierunek który mi odpowiada, to aby ten rok wybrać jakiś mało wymagający kierunek, za to w następnym podszedłbym do matury z matematyki rozszerzonej, o ile coś takiego jest możliwe po odpowiednim przygotowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Zawsze jest to jakieś rozwiązanie i możesz spokojnie zdawać w przyszłym roku matematykę, ale uważam, że nie warto się poddawać i dobrze żebyś jednak w tym roku starał się dostać na wymarzone studia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThreshTheRed Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 No tak jak pisałem wcześniej - ja jestem dość ,,elastyczny" jeżeli chodzi o kierunki i liczę na to, że dostanę się na jeden z wybranych. Dziękuję wszystkim za pomoc i udzielone odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...