kam96 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Cześć, z góry przepraszam, jeśli to zły dział. W tym roku mam maturę i muszę wybrać rozszerzenia, które chcę zdawać.Początkowo wybrałem rozszerzenia z polskiego, angielskiego, historii i WOSu, lecz maturę próbną z WOSu napisałem bardzo źle. Zastanawiam się czy nie odrzucić tego przedmiotu i mam pytanie do Was. Czy uczelnie będą źle patrzeć jeśli z matury z WOSu będę miał 20%-30% ? Czy one biorą pod uwagę tylko jeden przedmiot dodatkowy ? Jeśli uczelnie brałyby pod uwagę tylko jeden przedmiot to mógłbym zostawić ten WOS i chociaż spróbować, przecież nic to nie kosztuje. Jak to z tym jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Witaj, każda uczelnia określa jakie przedmioty ją interesują zatem podajesz tylko te a wyniki innych zachowujesz dla siebie:) Zatem na uczelni która chce informacje np. o wyniku egzaminu z WOS-u lub historii, podajesz ten wynik który zdasz lepiej, a o drugi nikt Cię pytać nie będzie. W sumie warto więc zdawać więcej rozszerzeń, bo wtedy Twój wachlarz kierunków i uczelni się poszerza, ale pamiętaj też o mrocznej stronie:) tj. trudno jest zdać dobrze wiele rozszerzeń, lepiej wybrać góra do 3-4 aby dać po prostu radę dobrze nauczyć się do tych przedmiotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Wszystko zależy od tego gdzie i co chcesz studiować. Każda z uczelni ma inne reguły stosowania oceny z matury w procesie rekrutacji. Najlepiej zastanów się studia z jakiej grupy kierunków Cię interesują/. Wybierz max 2-3 grupy. Np. filologiczne, humanistyczne, nauki społeczne. To zawęzi Ci listę kierunków, które wchodzą w grę. Przejrzyj listę wg grup np. na www.Kierunki.net . Przy każdym opisie kierunku znajdziesz wszystkie uczelnie w Polsce które go prowadzą. Zwykle pojawi się też kilka uczelni, o których można poczytać coś więcej - w ramkach po prawej stronie. Kiedy klikniesz - znajdziesz więcej informacji, w tym także o zasadach rekrutacji. I będziesz miał odpowiedź, z czego warto zdawać maturę, a co sobie odpuścić. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANiedzielska Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Witaj, każda uczelnia określa jakie przedmioty ją interesują zatem podajesz tylko te a wyniki innych zachowujesz dla siebie:) Zatem na uczelni która chce informacje np. o wyniku egzaminu z WOS-u lub historii, podajesz ten wynik który zdasz lepiej, a o drugi nikt Cię pytać nie będzie. W sumie warto więc zdawać więcej rozszerzeń, bo wtedy Twój wachlarz kierunków i uczelni się poszerza, ale pamiętaj też o mrocznej stronie:) tj. trudno jest zdać dobrze wiele rozszerzeń, lepiej wybrać góra do 3-4 aby dać po prostu radę dobrze nauczyć się do tych przedmiotów. Joanna pięknie wyczerpała temat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kam96 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Ogromnie dziękuję za odpowiedzi, bardzo mi pomogliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzanka Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Już za późno o rady co wybrać rozszerzone, ale ja bym sugerowała, żebyś wybrała język angielski. Otwiera to możliwości na edukacje za granicami Polski. Wyjazd na uniwersytet w Anglii brzmi fajnie. http://swift.edu.pl/studia/warunki-przyjecia/rekutuje na uczelnie w Wielkiej Brytanii, pomaga ogarnąć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Majewski Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...