Skocz do zawartości
xsxsxs123

Kierunek dla chłopaka

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem tegorocznym maturzystą i powtarzające się się pytanie jaki kierunek wybrać? Wybierz to co lubisz? Nie mam zainteresowań, gdyż nie miałem okazji próbować wielu rzeczy w życiu, być może jest coś co lubie ale jeszcze o tym nie wiem. Zrób sobie przerwe, popracuj? Nie mam pieniędzy na podróże, próbowanie różnych rzeczy, a pracować nie chcę, marna robota i brak czasu na pewno nie pomagają w "odnalezieniu pasji" co najwyżej do zmęczenia i narzekań. Więc czego oczekuje? Oczekuje od kierunku żeby był przyszłościowy i była po nim dobra praca i.. tu pytanie do osób które orientują się w takich przyszlościowych i dobrych kierunkach o wymienienie takich, które polecają (nie czytali w internecie, że jest dobry tylko rzeczywiście wiedzą). Mógłbym w ten sposób zebrać sobie kilka typów i szukać informacji na ich temat. W internecie prawie każdy uważany jest za dobry jeśli nie jest humanistyczny. Moja propozycja to informatyka ale matematyka rozszerzona i to wysoko. Zdaje podstawę + angielski rozszerzenie tylko.

Nie ma jednej dobrej recepty dla każdego. Nikt nie wie co będzie opłacalne za 3-5 lat. No chyba, że interesują Cię kierunki typu wiertnictwo, budownictwo (ale z tym tez różnie bywa).

Ja na Twoim miejscu zrobiłabym sobie rok wolnego. A może uznasz, że studia tak na prawdę nie są Ci potrzebne do szczęścia skoro nie wiesz co Cię interesuje i czym chcesz się zajmować? Nie każdy musi mieć wyższe wykształcenie i nie piszę tego złośliwie. Tylko musisz wiedzieć, że dobrą pracę mają osoby, które mają pasje i kochają to co robią. Ukończone studia niczego Ci nie zagwarantują, jeśli i tak nie wiesz czym chcesz się zajmować w przyszłości.

Nie masz zainteresowań, ale może masz jakieś predyspozycje? Widzisz siebie np jako coacha? Psychologia czy psychologia w biznesie to są teraz opłacalne kierunki, pod warunkiem, że umiesz wykorzystać swoje umiejętności. A programowanie? Jeśli ktoś jest dobry to i kasa z tego jest dobra.

Kompletowanie listy zawodów/profesji przyszłości to jedno, tutaj znajdziesz ranking najbardziej poszukiwanych zawodów w Polsce, Europie i na świecie, dwa to zawody, które zawsze będą potrzebne - samonakręcających się biznesów jest w Polsce całkiem sporo, to np. te związane ze ślubami, komuniami i pogrzebami :-). 

Z budownictwem słabo z tego co się widzi teraz w porównaniu do tego co było kilka lat temu. Dużo osób mówi techniczne i tylko to. Ktoś inny radził Kierunek ekonomia - bo w każdej dziedzinie przewija się Kierunek ekonomia ale czy rzeczywiście jest to opłacalne? Wiadomo, że nie liczę, że po studiach będę miał kokosy ale chcę znaleźć kierunek, dzięki któremu można dobrze zarobić jeśli się przyłoży, odbędzie praktyki tu i tam, zdobędzie doświadczenie itp. Nie mówcie, że po każdym kierunku można dobrze zarabiać jeśli się postara bo chodzi mi o te kierunki, które mają racje bytu w dzisiejszych czasach

Nie chciałbym bo takim kierunki monotonnej pracy, od pracy oczekuje, że pomoże mi się rozwinąć, ciekawa oraz będę brał czynny udział w jej "ulepszaniu". Nie chce być typowym Januszem przy biurku popijającym kawę od 7 do 15 robiącym monotonne rzeczy i z nudów przeglądającym serwisy informacyjne :)

Jeśli jesteś gotów na naukę i "poświęcenie" to naucz się programowania. Na programistów jest (i jeszcze pewnie długo będzie) popyt. A kasa z tego niezła, o ile nie bardzo dobra.

Teraz jest tez popyt na elektryków. Jeśli nie interesują Cię na razie studia to zrób sobie kurs na uprawnienia SEP do 1kv (ok 600zł). Nie wiem gdzie mieszkasz, bo ja obecnie w Toruniu i tutaj elektrycy są baaardzo poszukiwani.