chucky Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Ok, pokrótce: Mam na imię Dawid i jestem w klasie maturalnej. Nie mam żadnego konkretnego pomysłu na kierunek :x Jestem z Południa, więc myślę o Krakowie/Katowicach. A teraz matury: 1. Podstawowe: - polski (planowane minimum 70%), - matematyka (planowane minimum 60%), - angielski (planowane minimum 85%). 2. Rozszerzone: - biologia (pewnik; ciężko mi coś powiedzieć, bo wyniki z 2 próbnych matur są zupełnie różne - 44% i 61% - tak, czy siak jest słabo), - Studia na kierunku chemia (aż zastanawiam się, czy jest sens zdawać - też kiepsko 31% i 59%). - geografia (zamiennik, jeśli nie wypali biol-chem; jedna próbna matura 75%). - angielski* (mógłbym w sumie sobie dobrać - od 3 lat uczę się z podręczników do rozszerzenia, bo poziom grupy na podstawie był za wysoki; biorąc pod uwagę, że 51% rozszerzenia to więcej, niż 100% podstawy, tak mnie jakoś kusi). Słabo idzie mi Studia na kierunku chemia i tego się boję. Nie ma co marzyć o jakiejś medycynie, czy weterynarii (o farmacji, czyli 100% chemii nawet nie chcę myśleć). I tutaj mam od groma wątpliwości - z tego, co słyszałem inne "medyczne" kierunki nie są zbytnio pożądane na rynku pracy. Chodzi mi o wszelkiego rodzaju fizjoterapie, dietetyki i biotechnologie. Jest i geografia, ale tutaj obawiam się ogromu studia.net/informatyka. Angielskiego chcą na różnych kierunkach, więc jest tak trochę na doczepkę (w razie jakby co). Tak, czy siak - to ciągle nic konkretnego, a czas ucieka. Ktokolwiek jest w stanie mi cokolwiek doradzić...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Szkoda ze ta Studia na kierunku chemia idzie Ci tak średnio, ale powiem Tobie, że gdybyś zdał chemię na poziomie 50-60% to było by już coś. Już z 30-40% z chemii dostaniesz się na studia chemiczne a to jest bardzo przyszłościowe np. technologia chemiczna. Na studiach Studia na kierunku chemia to już inna bajka więc może by Ci się udało zlapać bakcyla, co myślisz o takim wyzwaniu? Na początek poczytaj sobie o różnych możliwościach na kierunkach przyrodniczych i technicznych: www.studia.net/przyrodnicze www.kierunki.net/techniczne Może Cię coś zainteresuje, a masz tam opisy kierunków. Masz również zawężenia regionalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Znowu ja. Z angielskiego (podstawa) wyszło 2x 98%, więc spróbuję się z rozszerzeniem. Mam takie pytanie z innej beczki. Czy bez rozszerzonej matmy i fizyki jest sens w ogóle patrzeć na AGH? W sensie dostać się może dostanę, ale matma/fizyka są wszędzie i chodzi raczej o utrzymanie się. Nastawiałem się na geografię, tj. coś pod górnictwo, energetykę - tego typu rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Powinno wystarczyć, jednak im trudniej teraz, tym łatwiej w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Znowu ja. Z angielskiego (podstawa) wyszło 2x 98%, więc spróbuję się z rozszerzeniem. Mam takie pytanie z innej beczki. Czy bez rozszerzonej matmy i fizyki jest sens w ogóle patrzeć na AGH? W sensie dostać się może dostanę, ale matma/fizyka są wszędzie i chodzi raczej o utrzymanie się. Nastawiałem się na geografię, tj. coś pod górnictwo, energetykę - tego typu rzeczy. Dlaczego nie chcesz zdawać rozszerzonej matmy i fizyki? Przy rozszerzonej maturze zawsze lepiej przelicza się punkty. Przeczytaj sobie o AGH Zerknij sobie również na: Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie Wydział Inżynierii Materiałowej i Ceramiki tu znajdziesz takie kierunki jak: Technologia Chemiczna Inżynieria Materiałowa Studia na kierunku chemia Budowlana Ceramika Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie Wydział Odlewnictwa Metalurgia Wirtotechnologia albo może Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie Wydział Energetyki i Paliw tu możesz studiować energetykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zdawać zawsze można. Chodzi o to, że nie uczę się fizyki od 2 lat, a rozszerzonej matmy nie miałem w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Z tego co piszesz to musisz się skoncentrować na podstawach i z na tym aby mieć jak najwięcej z tego %. Powinieneś się dostać, może nie na wymarzony kierunek, ale na któryś ze swoich priorytetów na pewno. Utrzymać Ci będzie się trudno bez dobrej matmy. Z fizyką i chemią sobie poradzisz, ale studiuj matmę jest najważniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...