adriana05 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 witam wszystkich jestem na drugim roku ratownictwa medycznego i zastanawiam się nad pracą po licencjacie. Bardzo interesuje mnie prowadzenie szkoleń z PP w szkołach, dla firm, dla każdej grupy wiekowej itp i wystawianie certyfikatów i tu mam pytania. Czy muszę robić jakieś dodatkowe kursy na instruktora czy wystarczy sam fakt skończenia studiów z ratownictwa? Czy prowadzenie szkoleń jest opłacalne m.in na podkarpaciu i jakie są szanse na znalezienie pracy? I jeżeli sam fakt ukończenia ratownictwa upoważniałby mnie do edukacji innych to czy ew dodatkowe kursy zwiększyłyby moje szanse w znalezieniu zatrudnienia jako instruktor? za odp dziękuję, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Znalazłem taką informację o ratownictwie wodnym i nie tylko: INSTRUKTOREM w myśl Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 21 czerwca 2012 roku, w sprawie szkoleń w ratownictwie wodnym, jest osoba, która: Weźmie udział w szkoleniu instruktorów (co najmniej 38 – godzinnym). Zaliczy egzamin praktyczny dla instruktorów, polegający na przeprowadzeniu: symulowanej akcji ratowniczej, przy użyciu sprzętu wykorzystywanego do ratownictwa wodnego, do osoby tonącej aktywnej na odległości co najmniej 10 m i głębokości co najmniej 1,60 m, symulowanej akcji ratowniczej, przy użyciu sprzętu wykorzystywanego do ratownictwa wodnego, do osoby tonącej pasywnej na odległości co najmniej 80 m i głębokości co najmniej 1,60 m, 20-minutowych zajęć teoretycznych dla grupy co najmniej pięcioosobowej na temat określony przez komisję, z zakresu objętego ramowym programem szkolenia ratowników wodnych, 20-minutowych zajęć praktycznych z grupą co najmniej pięcioosobową na temat określony przez komisję, z zakresu objętego ramowym programem szkolenia ratowników wodnych. Jeśli nie jest ratownikiem wodnym – zaliczy egzamin praktyczny (identyczny jak egzamin na stopień ratownik wodny). Są prowadzone dodatkowe szkolenia na PPoż: http://www.straz.pl/home/osrodki/osrodek-szkolenia-w-warszawie/o-szkolenie-inspektorow-ochrony-przeciwpozarowej Dodatkowe kursy na pewno zwiększają Twoje szanse na zatrudnienie poprzez zwiększenie Twojego zakresu kompetencji, a więc możesz pełnić szkolenia z różnych dziedzin a to jest atrakcyjne, jeśli chodzi o potrzeby rynku pracy to nie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...