Skocz do zawartości
adriana05

prowadzenie szkoleń

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

jestem na drugim roku ratownictwa medycznego i zastanawiam się nad pracą po licencjacie. Bardzo interesuje mnie prowadzenie szkoleń z PP w szkołach, dla firm, dla każdej grupy wiekowej itp i wystawianie certyfikatów i tu mam pytania. Czy muszę robić jakieś dodatkowe kursy na instruktora czy wystarczy sam fakt skończenia studiów z ratownictwa? Czy prowadzenie szkoleń jest opłacalne m.in na podkarpaciu i jakie są szanse na znalezienie pracy? I jeżeli sam fakt ukończenia ratownictwa upoważniałby mnie do edukacji innych to czy ew dodatkowe kursy zwiększyłyby moje szanse w znalezieniu zatrudnienia jako instruktor?

za odp dziękuję, pozdrawiam

Znalazłem taką informację o ratownictwie wodnym i nie tylko:

INSTRUKTOREM w myśl Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 21 czerwca 2012 roku, w sprawie szkoleń w ratownictwie wodnym,

jest osoba, która:

1. Weźmie udział w szkoleniu instruktorów (co najmniej 38 – godzinnym).
  2. Zaliczy egzamin praktyczny dla instruktorów, polegający na przeprowadzeniu:
    • symulowanej akcji ratowniczej, przy użyciu sprzętu wykorzystywanego do ratownictwa wodnego, do osoby tonącej aktywnej na odległości co najmniej 10 m i głębokości co najmniej 1,60 m,
    • symulowanej akcji ratowniczej, przy użyciu sprzętu wykorzystywanego do ratownictwa wodnego, do osoby tonącej pasywnej na odległości co najmniej 80 m i głębokości co najmniej 1,60 m,
    • 20-minutowych zajęć teoretycznych dla grupy co najmniej pięcioosobowej na temat określony przez komisję, z zakresu objętego ramowym programem szkolenia ratowników wodnych,
    • 20-minutowych zajęć praktycznych z grupą co najmniej pięcioosobową na temat określony przez komisję, z zakresu objętego ramowym programem szkolenia ratowników wodnych.
  3. Jeśli nie jest ratownikiem wodnym – zaliczy egzamin praktyczny (identyczny jak egzamin na stopień ratownik wodny).

Są prowadzone dodatkowe szkolenia na PPoż:

http://www.straz.pl/home/osrodki/osrodek-szkolenia-w-warszawie/o-szkolenie-inspektorow-ochrony-przeciwpozarowej

Dodatkowe kursy na pewno zwiększają Twoje szanse na zatrudnienie poprzez zwiększenie Twojego zakresu kompetencji, a więc możesz pełnić szkolenia z różnych dziedzin a to jest atrakcyjne, jeśli chodzi o potrzeby rynku pracy to nie pomogę.