AnnaB Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Musze o to spytać: Katowice - wiadomo inny klimat jak Wrocław, ale powiedzmy, że chętnie bym zmieniła miasto swoich studiów własnie na Katowice. Może praca licencjacka już należec bedzie do Uczelnie we Wrocławiu, ale tu nie skonczy się moja przygoda. Może ktoś studiujący w Katowicach opowiedzieć trochę jaki klimat ma samo miasto dla studenta? Większość zna je z wszechobecnych fabryk itd.... ale wiem, że okiem studenta znajdą się tam także ciekawe miejsca:) Może to dziwne, ale juz kilka osob pyta mnie o to miasto jak to z nim jest... Co mnie ciekawi? Ceny, kluby, co robic poza szkoła, ile kosztuje wynajem mieszkania / pokoju, co ciekawego.... itd Ps. Słyszałam, że np ruch uliczy jest super zorganizowany co chwali niemal każda osoba z Katowic!!!! Co to znaczy ze "tak super" ?Znalazłam tez taką wypowiedz: http://www.wiemygdzie.pl/article/Katowice---miasto-studentow-i-rozrywek-kulturalnych/172 Ale wiele mi ona nie mowi- bo raczej zwiedzanie kosciolow itd nie bardzo mnie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaB Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Aaaaa... i nie pisac mi tu o "spodku" bo o nim to wiem Coś może bardziej "mniej słynnego" ale ciekawego. Wzmianki o ludziach, klimacie panującym (nie atmosferycznym:P) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr90 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Hmmm co do ceny porównywalne do Uczelnie we Wrocławiu . Klubów troszkę jest dlatego nie będę wymieniać, ale na pewno Spiż jest warty uwagi i oczywiście ul Mariacka. Ceny mieszkań przystępniejsze niż w Wrocławiu, jednak polecam obrzeża z łatwym dojazdem np. Mysłowice. Ludzi sympatyczni chociaż i całkowita odwrotność też się znajdzie ale tak jest wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Z pewnościa zaletą jest to, że nie chodzi tylko o Katowice ale o całą aglomeracje śląską. To 43 uczelnie publiczne i niepubliczne, w tym 11 uczelni publicznych: UŚ, PolŚl, UE, AM, ASP, PCz, ŚUM, AWF, ATH, AJD, PWSZ. To piękne parki, muzea, teatry, jeziora, strafy ekonomiczne, generalnie tu jest wszystko. Warto tu przyjechac i zobaczyć, bo z pewnością to nie ten sam region co jeszcze 30-40 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Pięknie piszesz o tym miejscu:) Aż chce się jechać! Tylko te ograniczenie 30 km w centrum, brrr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Pięknie piszesz o tym miejscu:) Aż chce się jechać! Tylko te ograniczenie 30 km w centrum, brrr... To dotyczy ścisłego centrum, gdzie i tak nie da się szybciej jeździć Poza tym np. we Frankfurcie też widziałam ograniczenia do 30 km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Wczoraj juz zlapali takich co im się udalo jeździć powyżej 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Łukasz, Joanna co tam ograniczenia hihih jak to się ma do takich widoków i możliwości spędzania czasu w takim miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 no to fakt:) muszę koniecznie się wybrać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Wczoraj juz zlapali takich co im się udalo jeździć powyżej 30 Łapią chyba takich cały czas, ludzie nie wiedzą jeszcze za bardzo o tym ograniczeniu, gratka mandatowa dla miasta;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Łapią chyba takich cały czas, ludzie nie wiedzą jeszcze za bardzo o tym ograniczeniu, gratka mandatowa dla miasta;) Trudno jest o nim nie wiedzieć, jak wszystkie media o tym mówiły. Ja nie mieszkam w Katowicach tylko w DG a słyszałam o tym chyba z 50 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Trudno jest o nim nie wiedzieć, jak wszystkie media o tym mówiły. Ja nie mieszkam w Katowicach tylko w DG a słyszałam o tym chyba z 50 razy Pewnie to takie polskie tłumaczenie: Nie wiedziałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Bo tak jest najprościej... ale prawda też jest taka, że strasznie ciężko jeździ się z prędkością 30 km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Wręcz przeciwnie. Ograniczenie wpływa na to, ze lepiej bedzie mieszkać sie w centrum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 No nie wiem... nie ograniczy to ilości samochodów, a zwiększy korki i spaliny przez to, dodatkowo dla mieszkańca te ograniczenia w prędkości będą najdotkliwsze bo ciągle będzie musiał te 30 jeździć. No ale wypadków pewnie będzie mniej.... mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Najważniejsze bezpieczeństwo. Samochod jak jedzie wolno to wcale więcej nie spala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 a wracając do tematu "Co mają w sobie Katowice?" polecam wszystkim stronę http://www.slaskie.pl/oraz http://www.slaskie.travel/ Tu znajdziecie informacje o kulturze, sztuce, szlakach turystycznych (np. Śląskie Smaki, Śląskie z dzieckiem, Szlak Architektury Drewnianej, Szlak Orlich Gniazd czy Szlak Zabytków Techniki) i wiele innych ciekawych rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr90 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zawsze można na rowerek się przesiąść . Wracając do tematu zwiedzania to niedawno byłem także w Muzeum Śląskim, które naprawdę robi wrażenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zawsze można na rowerek się przesiąść . Wracając do tematu zwiedzania to niedawno byłem także w Muzeum Śląskim, które naprawdę robi wrażenie. To prawda a co jeszcze poleciłbyś w Katowicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monika Nejman Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Studiuje w Mysłowicach, a mieszkam w Katowicach i musze przyznać, że Katowice i okolice z roku na rok są coraz ładniejsze i ciekawsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Wiadomo, że miasto i cala aglomeracja się rozwija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Bardzo dużo się zmieniła Aglomeracja przez ostatnie lata. Rozwój jest naprawdę widoczny gołym okiem. Sama mieszkam w Dąbrowie i bardzo mnie to cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...