ksantypa88 Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Coraz więcej szkół poszukuje nauczycieli etyki i filozofii. Chodzi o prowadzenie lekcji etyki (alternatywnie lub równolegle do religii) albo o etykę w ramach programów wychowawczych szkoły. Np. w Krakowie specjalności nauczycielskie w ramach filozofii i etyki prowadzą m.in. Akademia Ignatianum albo UP. Warto się przyjrzeć temu trendowi, bo chociaż jest niż demograficzny, to coraz więcej rodziców będzie chciało, aby ich dzieci miały zajęcia z etyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgan Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Najwyższa pora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panna.kota Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Tak, pracowałam w szkole, gdzie takie lekcje prowadzono na lekcjach wychowawczych. To był pomysł dyrektorki szkoły, kilku nauczycieli i rodziców, którzy chcieli mieć i lekcje religii i etyki. Więc zrobiono etykę właśnie na lekcjach wychowawczych To był jakiś projekt autorski, finansowany z pieniędzy unijnych. Lekcje prowadzili oczywiście absolwenci filozofii. I to jest świetny przykład, jak niewielkim kosztem (szkoła nie płaciła za te zajęcia ani grosza) zorganizować ciekawe zajęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksantypa88 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 To prawda - jest bardzo mało takich nauczycieli. Dodatkowo dyrektorom szkół też nie chce się zatrudniać etyka, 'bo tylko kilkoro uczniów chce chodzić na etykę'. Ja skończyłam właśnie filozofię ze specjalnością nauczycielską na Akademii Ignatianum w krakowie i aktywnie działam na rzecz popularyzacji nauczania filozofii i etyki w szkołach a największą satysfakcją jest szczere zainteresowanie uczniów tematyką etyczną i filozoficzną aż chce się prowadzić takie zajęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...