Skocz do zawartości
Idżi7478

Energetyka czy Inżynieria Biomedyczna?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam ogromne wątpliwości co do wyboru kierunku i nie ukrywam że liczę na Waszą pomoc ;) Zdecydowałam się na studiowanie na PWR bo bardzo interesuje mnie studiuj matmę i fizyka. Chciałabym poznać wasze opinie, co jest bardziej przyszłościowe, Energetyka czy Inżynieria Biomedyczna, po czym łatwiej znajdę pracę. Na inżynierii obawiam się że spotka mnie dużo Studia na kierunku biologia i chemii, które jakoś może zdzierżę, ale wielką miłością nie darzę ;) Dzięki za wszystkie odpowiedzi i opinie, pozdrawiam!

http://www.studia.net/inzynieria-biomedyczna 

Z tego opisu wynika (nazwa kierunku też to sugeruje :-)), że na Inżynierii Biomedycznej większość przedmiotów wiążę się z biologią, dlatego jeśli jest to jedno z Twoich kryteriów wyboru kierunku, chyba lepszy byłby ten drugi. Zresztą już sam fakt, że o tym wspomniałaś, wskazuje, że jest to dla Ciebie istotna przeszkoda i szukasz kogoś, kto przekona Cię do Energetyki :-).

Najlepiej byłoby znaleźć kogoś, kto najpierw studiował jeden z tych kierunków, po czym stwierdził, że to nie dla niego i przeniósł się na ten drugi, był zadowolony z podjętej decyzji, skończył go i znalazł super płatną pracę w prestiżowej firmie. Jakie są szanse, że ktoś taki w ogóle istnieje ;-)? 

Sama musisz podjąć tę decyzję, nikt tego nie zrobi za Ciebie, ale z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej pytać u źródła - czyli zdecydować się na jeden kierunek, ale przejść się na wykład prowadzony w ramach tego drugiego, sprawdzić, czy bardziej Ci to odpowiada, podpytać studentów, także tych ze starszych lat, jak wyglądają ćwiczenia i jaki jest ich poziom, a potem może próbować zmienić kierunek, albo zrobić licencjat z jednego, a magistra z drugiego.

Możesz też udać się do Biura Karier albo napisać do nich mejla, zapytać, gdzie absolwenci tych kierunków znaleźli zatrudnienie, poprosić ich o analizę porównawczą i poradę. Albo do doradcy zawodowego, w wielu miastach można znaleźć osoby, które udzielają tego rodzaju porad za darmo. 

Mam nadzieję, że moja odpowiedź jest choć w małym stopniu pomocna :-).

Pozdrawiam!