Brazilee Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Nie nastawiam się na to, że czegoś się na studiach nauczę bo w tej dziedzinie i tak ważne jest tylko to, czego sam się nauczę w domu. Dlatego dobrze jakby studia były wygodne i łatwe, żebym nie miał przez nie niepotrzebnych stresów. Czy studia na prywatnej uczelni są łatwiejsze niż na państwowej, czy może odwrotnie? Słyszałem różne opinie na ten temat. I czy to wpływa znacząco na ocenę mojej osoby przez przyszłego pracodawcę, na jakiej uczelni studiowałem - mogę gorzej wypaść przez studia np na prywatnej ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miłosz Szkudlarski Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 To zależy od uczelni, którą wybierzesz. Studia na prywatnej uczelni nie zamykają drogi do kariery zawodowej, chyba że uczelnia jest powszechnie znana jako "fabryka magistrów". Wszystko zależy od prestiżu, a o tym możesz przeczytać tutaj: http://www.studia.net/w-drodze-do-kariery/5258-prestiz-uczelni-czyli-wspolczesny-klucz-do-sukcesu-na-rynku-pracy Zamiast długiego wywodu dam Ci 1 prosty przykład. Jesteś rekruterem, którego zadaniem jest pozyskanie najlepszego kandydata do działu IT. Masz 2 kandydatów: identyczne doświadczenie i umiejętności, ale pierwszy po studiach na prestiżowej uczelni, a drugi po wyższej szkole tego i owego. Kogo zatrudnisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Uważam, że na kierunku Informatyka nie możesz się nastawiać na bezbolesne "prześlizganie się" po studiach... Być może jeszcze kilka lat temu taką możliwość dałyby Ci uczelnie prywatne, ale dziś bardzo dbają o jakość nauki, dostosowują się do bieżących wymagań rynku, śledzą nowości, i to jest ich mocna strona. Uczelnie publiczne wiąż traktowane są jako te dające prestiż, ale ta tendencja też się teraz zmienia, bo jak pisałam wcześniej te niepubliczne dbają teraz bardzo o jakość i pracodawcy to już widzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...