Kaja Metrowska Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Nie wiem na co się zdecydować? Jedni mówią, że należy zostawić w tylko w ZUS... Inni twierdzą, że warto również odładać w OFE... Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miłosz Szkudlarski Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 W zasadzie nie ma w Polsce znaczenia czy zdecydujesz się na ZUS, czy na OFE. Na emeryturze i tak dostaniesz marne grosze, które wystarczą Tobie na przysłowiowe "waciki". W ZUSie okrada Cię państwo, a w OFE prezesi, którzy też muszą jakoś na życie zarobić.Jeśli nie zaczniesz samodzielnie odkładać na swoją emeryturę i inwestować, to niestety nie czeka Cię spokojna starość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Dokładnie, ani ZUS ani OFE nie zapewni nam emerytury ale OFE ma zapewnić, że zgromadzone środki przejdą na najbliższych o ile oczywiście do czasu naszej emerytury nic się nie zmieni i nadal będzie OFE istnieć :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika23 Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Ja jednak biorę OFE bo stawiaćwszytko na jedną kartę to troche ryzykowne, a sama myślę jeszcze nad III filarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaja Metrowska Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 III filar jest w Polsce wciąż mało popularny. Generalnie krążą takie opinie, ze jak samemu się nie zaoszczędzi - to nikt nam emerytury nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilswiderski Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Witam!Temat bardzo aktualny i ciekawi wielu z nas. Co wybrać? Zostać czesciowo w OFE i ZUS czy tez tylko ZUS? Myślę, że warto najpierw ten temat dokładnie prześwietlić i zapoznać się ze szczegółami. Zapraszam na stronę Mfind do artykułu: mfind.pl/ekspert-radzi/zus-czy-ofe-wybrac-da-wyzsza-emerytureW razie pytań jestem do dyspozycji.PozdrawiamKamil Świderski - Mfind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anielica Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 a wierzycie jeszcze w zasadność bytu ZUS i w państwowe emerytury? Przecież już miłościwie nam kiedyś panujacy premier Pawlak powiedział, że przepis na emeryturę, to własne oszczędności i dzieci, które nas wspomogą. Zamierzam iść tym tropem i z dwojga złego wybieram OFE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 No cóż. Cudów nie ma a matematyka jest nieubłagalna. System po prostu nie ma szans się bilansować efektem czego niewydolność ZUS-u będzie tylko rosnąć (wiem, że to wydaje się już niemożliwe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...