Kinga Zawadzka Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Hej cierpię bóle kręgosłupa i lekarka powiedziała mi, że to przez zbyt długie siedzenie przed komputerem oraz złe dopasowanie stanowiska pracy do mnie. Czytałam właśnie w http://strefaergonomii.pl/ że podobno tylko 2% ma osób ma dobrą ergonomię w biurze. Totalnie się na tym nie znam, jakie parametry powinno spełniać biurko i krzesło ?? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eneduerikefake Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 No podstawowe założenia są takie, że krzesło i biurko powinny być wysokością dopasowane do siebie nawzajem oraz do wzrostu użytkownika, oprócz tego krzesło musi mieć regulowane nachylenie oparcia, regulowaną wysokość siedziska, podłokietniki. To są podstawowe wymogi, ale tego jest o wiele wiele więcej i nie dziwię się, że w większości zakładów pracy tych zasad się nie przestrzega, bo nie każdą firmę stać na najlepsze, najwygodniejsze, ergonomiczne meble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinga Zawadzka Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Pewnie tak ale w domu jak już się kupuje, to mniej wiecej można dobrać wymiary przynajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yooonie Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 I właśnie dlatego podczas urządzania biura powinno się zwracać uwagę na to, aby miejsca pracy były wygodne dla pracowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agaposzek Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zazwyczaj w różnych instrukacjach BHP studia podyplomowe jest dokładnie opisane jakie powinno być krzesło, postawa siedzenia czy nawet odległość od monitora więc można do nich sięgnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...