smigac5 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Witam Mam pytanie odnoście kierunku Podyplomówki z zarządzania gastronomią i dietetyka. 1. Jakie są perspektywy pracy po tym kierunku? Strony internetowe uczelni nie do końca ściśle opisują perspektywy zawodowe dlatego też pytam 2. Czy warto iść na te studia? Jest zapotrzebowanie na specjalistów w tym kierunku ? 2. Jakie Studia II stopnia można wybrać po ukończeniu I stopnia w tym właśnie kierunku czy podobnym? 3. Czy np. można wybrać studia II stopnia związane całkowicie lub z lekka odbiegające od studiów I stopnia? 4. Po ukończeniu studiów I stopnia ma się licencjata ale uzyskuje się ten tytuł stricte związany z konkretną specjalnością wybraną na danym kierunku czy...? Nie do końca wiem o co chodzi 5. Czy ktoś może się orientuje jakie przedmioty maturalne trzeba mieć żeby dostać się na tą specjalność ? Przepraszam za tak oczywiste niektóre pytania ale nie ogarniam pewnych kwestii Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Z tego co się orientuję to Podyplomówki z zarządzania gastronomią i dietetyka jest specjalnością na kierunku Turystyka i rekreacja. Jest to nowa specjalność, tak więc trudno odnieść się do doświadczeń z rynku pracy osób, które ją ukończyły. W mojej opinii sam kierunek daje ciekawe perspektywy i możliwość zatrudnienia np. w przedsiębiorstwach hotelarskich i uzdrowiskowych czy sportowo-rekreacyjnych, w hotelach, a także w innych miejscach, spójrz na opis kierunku tutaj: http://www.studia.net/turystyka-i-rekreacja Odnośnie II stopnia, to masz jeszcze czas aby pomyśleć o nim, choć wczesne planowanie swojej przyszłości zawsze jest dobre:) Sądzę, jednak że w trakcie studiów najlepiej będzie można ocenić czy dalej rozwijać się w wybranym profilu, czy może lepiej będzie jak zyskasz dodatkowe umiejętności z zupełnie innej dziedziny. Po studiach I stopnia uzyskasz tytuł licencjata ukończenia studiów kierunku: Turystyka i rekreacja o specjalności Zarządzanie gastronomią i dietetyka. Wystarczy Ci podstawowa matura aby ubiegać się o studia na tym kierunku, z tego co mi wiadomo nie są wymagane żadne konkretne przedmioty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Możesz też spojrzeć na link z informacją o najpopularniejszych kierunkach http://www.studia.net/najpopularniejsze-kierunki jak widać dietetyka cieszy się obecnie powodzeniem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 3. Tak, jednak o przyjęciu decydują zasady rekrutacji na danym kierunku. Jednak w tej chwili można dostać się na kierunek zupełnie odbiegający od tego co robiło się na studiach I stopnia. Bardzo dużo zależy od uczelni. Pamiętaj o tym, że później musisz sobie na takim kierunku poradzić, wiec jeśli najpierw robisz turystykę i rekreację to później trudno będzie Ci studiować automatykę i robotykę (o ile prowadzący ten kierunek zgodzą się w ogole na to, żeby Cię przyjąć). 2. Warto iść na takie studia, ponieważ jest wiele lokali i restauracji, które poszukują specjalistów od studia z zarządzania, a branża gastronomiczna będzie się rozwijać w Polsce, tak jak jest to na zachodzie, coraz częściej spędzamy czas w restauracjach. 4. Po ukończeniu studiów I stopnia zdobywasz tytuł licencjata (lub inż) kierunku, na którym studiowałeś, jest również wyszczególniona specjalność, jednak jest to sprawa drugorzędna. 5. Jeśli jest to uczelnia niepubliczna to matura nie ma znaczenia, musi być zdana. Jeśli publiczna to najczęściej na tym kierunku nie ma wymogów, ale może być np. geografia lub biologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smigac5 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Dziękuję wam bardzo za pomoc , przynajmniej wiem już o co chodzi Mam jeszcze jedno pytanie Jak myślicie ,czy jeżeli poszedłbym na to Podyplomówki z zarządzania gastronomią i dietetyka to można by było iść na studia II stopnia np.o kierunku Hotelarstwo z gastronomią bądź samo hotelarstwo. Wolę zapytać tak dla pewności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 tak, bez problemu. Mam wrażenie, że właśnie ten kierunek będzie jego naturalną kontynuacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GastroBoy Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Witam. Skoro temat zbliżony to zapytam. Wybieram się na studia policealne o profilu gastronomicznym i od koleżanki z klasy która też się tam wybrała wiem że bedziemy mieli książki "Zasady żywienia człowieka" Hanny Kunachowicz http://sklep.wsip.pl/wyszukiwarka-zaawansowana/wyniki-wyszukiwania/?search%5Bgrupy_uid%5D=212405 tu można znaleźć jak ktoś nie kojarzy. moje pytanie - czy ktoś miał tą książke i czy jest dobra i oraz takie ogólne tj czy ta branża się opłaca w dzisiejszych czasach? Ostatnio mam wątpliwości czy to jest to co chcę robić. Co do książki to jak ktoś wie gdzie mozna ją dostać to napiszcie, jak nie wezmę z wsip bo cenna jakaś wielce powalająca nie jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...