Arcadio Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Mam pytanie. Czy po ukończeniu studiów I stopnia, można bezpłatnie studiować na kolejnym kierunku studiów dziennych też I stopnia. Nie mam na myśli studiowania 2-óch kierunków równolegle tylko ukończenie najpierw jednego potem rozpoczęcie kolejnego. Dodam że w tym roku (akademickim) kończę studia licencjackie tzn. zacząłem studia w 2011r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Niestety nie, masz ograniczoną liczbę darmowych punktów ECTS. Najprawdopodobniej za drugie studia przyjdzie Ci płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Może lepiej zrobić magistra na innym kierunku czyli tym co planujesz jako drugi?. Wtedy za to nie zapłacisz. Ale jeśli to mają być jednak studia I stopnia to uczelnia nie powinna pobierać opłat na pierwszym roku DRUGIEGO KIERUNKU (studia I stopnia). Kolejne lata są już płatne chyba, że uda Ci się znaleźć w 10 % najlepszych studentów. Dokładniej mówiąc uprawnienie do bezpłatnego kontynuowania studiów na drugim kierunku mają studenci, którzy po ukończeniu pierwszego roku tych dodatkowych studiów spełniają kryteria do ubiegania się o stypendium rektora dla najlepszych studentów. Przepisy nie określają, że student, aby być zwolnionym z opłat na drugim kierunku studiów musi otrzymywać to stypendium; wystarcza jedynie, aby spełniał on kryteria do jego otrzymywania czyli tak jak pisałam wcześniej musi zaliczyć się do grupy 10 % najlepszych na swoim – tym drugim - kierunku. Warunek, jakim jest spełnienie kryteriów do uzyskania stypendium rektora dla najlepszych studentów powinien być spełniany na każdym kolejnym roku studiów na drugim kierunku; inaczej mówiąc, jeśli student na swoim drugim kierunku studiów w pierwszym roku znajdzie się wśród 10% najlepszych, to nie jest zobowiązany do odpłatności za ten okres, jeśli natomiast na drugim (i kolejnym) roku studiów nie osiągnie tak dobrych wyników w nauce – za ten okres będzie zobowiązany do odpłatności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Agnieszka ma rację, 10% studentów nie musi płacić. Zastanawiam się tylko nad sensem tego rozwiązania. Iść na studia, jak na wyścig szczurów? A co jak się nie uda? Jednak chyba trzeba wziąć pod uwagę konieczność odpłatności za studia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornelia Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 A, mnie ciekawi jeszcze ile kosztuje drugi kierunek.. Kiedyś zastanawiałam się czy takie rozwiązania wprowadzono bo ludzie masowo zapisywali się na dwa kierunki, czy wprowadzono bo dziura budżetowa uczelni i państwa się powiększyła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Drugi kierunek kosztuje mniej więcej tyle co studia zaoczne na danym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Łukasz, oczywiście, że trzeba założyć, że będziemy płacić za drugi kierunek a jeśli uda się znaleźć w 10% najlepszych to tylko się cieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryn Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Łukasz, oczywiście, że trzeba założyć, że będziemy płacić za drugi kierunek a jeśli uda się znaleźć w 10% najlepszych to tylko się cieszyć. Jeśli będziesz odpowiednio mocno zmotywowany, nie będzie to cel nie do zrealizowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelina281 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 hej hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...