Skocz do zawartości
Kuchin

Studiowanie informatyki na Politechnice bez Matury rozszerzonej z matematyki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem uczniem LO w 3. klasie czteroletniego liceum. Jestem na profilu mat-inf z rozszerzoną informatyką i matematyką. Ostatnio przechodzę swego rodzaju kryzys. Odkąd pamiętam chciałem być programistą i od lat rozwijam się w tym kierunku ucząc się w wolnym czasie c++, pythona, robiąc własne projekty w gamemaker: studio (z programowaniem w gml), bawiąc się z rassberry pi itp. Z maturalną informatyką w szkole nie mam większego problemu i jestem całkiem pewien że za 1,5 roku przy jeszcze odrobinie samozaparcia bardzo dobrze napiszę z niej maturę. Problemem jest u mnie matematyka rozszerzona. Maturki z matmy podstawowej już teraz piszę na bardzo wysokie wyniki bez większego problemu, niestety moje oceny w szkole ze sprawdzianów z zadaniami z rozszerzenia są bardzo słabe. Nie ważne ilę się uczę na własną rękę czy na korkach zadania z rozszerzenia na sprawdzianach wychodzą mi bardzo źle, boję się przez to, że maturę rozszerzoną z matmy napiszę bardzo słabo. Zastanawiam się więc - czy z wysokimi wynikami z matury z studia.net/informatyka, matematyki podstawowej i dwujęzycznego angielskiego mam szansę dostać się na jakąś dobrą politechnikę w Polsce? Pewnie podejdę do rozszerzonej matematyki, lecz obawiam się że nie mam co liczyć na jakikolwiek sensowny wynik.

@Kuchin, bez dobrego wyniku z rozszerzonej matmy nie dostaniesz się na żadną renomowaną politechnikę ani uniwerek. Informatyka to jeden z najbardziej obleganych kierunków, więc progi są wysokie. Zresztą bez rozszerzonej matematyki będzie Ci bardzo trudno zaliczyć 1. rok studiów, jeśli już gdzieś się dostaniesz.