Dieego22 Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Witam mam takie pytanie odnosnie jezykow na studiach.Jak to jest? Ile jezykow obcych obowiazuje na danym kierunku.Ja osobiscie zastanawiam sie nad: Zdrowie Publiczne,Wychowanie Fizyczne,Turystyka i Rekreacja oraz Dziennikarstwo i Komunikacja Spoleczna(wszystko w Szczecinie).Jednak przegladajac "plan lekcji" zobaczylem takie cos:Na dziennikarstwie sa takie jezyki:wloski,niemiecki,francuski,angielski-4Zdrowie Publiczne: angielski,niemiecki tu normalnie ale niemieckiego tez nie umiem w ogole Wychowanie Fizyczne:angielski,rosyjski tu normalnie 2 ale rosyjski...Turystyka i Rekreacja: niemiecki,rosyjski,angielskiCo tak duzo? Na jakiej zasadzie w ogole sa ta jezyki prowadzone? Przegladajac plan dziennikarstwa nie ma zadnych podzial na jakies grupy podstawowe i zaawansowane a sa az 4. Przez lata nauki uczylem sie tylko angielskiego no i w liceum niemieckiego 3 lata w grupie podstawowej czyli i tak nic nie umiem. Wloski czy francuski to w ogole jakis kosmos musialbym jak w przedszkolu od jablka zaczynac...Turystyka tez niezle 3 jezyki z rosyjskim...gdzie tez nic nie umiemCzy moglby mi ktos to wyltumaczyc jak to jest? Czy te jezyki sie jakos wybiera? Czy sa jakies grupy?Moja kolezanka na pedagogice ma tylko angielski i to by bylo dla mnie spoko bo mowie plynnie po angielsku.Jednak norma to chyba 2 jezyki bo wiekszosc moich kolegow na innych kierunkach tak ma...jednak sa jakies grupy czy cos czy wszyscy do jednego worka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Najczęściej jest 1 do 2 języków i są to języki do wyboru. Czasami zdarza się, że angielski jest obowiązkowo + 2 język do wyboru, dlatego wymieniają kilka języków, żebyś miał z czego wybierać Po wybraniu języka jest najczęściej egzamin kwalifikacyjny do grup zaawansowania i grupy zależą od zaawansowania. Można zmieniać te grupy, co więcej w zależności od uczelni możesz mięć angielski np. z innym kierunek studiów. Ja tak miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eneduerikefake Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Zwykle liczba zajęć z języków obcych różni się od liczby języków możliwych do wyboru :-) To nie jest tak, że skoro uczelnia oferuje naukę języka angielskiego, niemieckiego, włoskiego i francuskiego, to musisz chodzić na zajęcia z każdego z tych języków ) U mnie na polonistyce do wyboru był jeden język, wybrałam angielski, odrzucając jednocześnie niemiecki i francuski. Później wybierało się jeszcze poziom, od którego chcesz rozpocząć naukę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekAdm Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Zobaczcie jak brzmią wybrane języki Filmoznawstwo -studia z serwisu Studia.TV: http://studia.tv/najlepiej-brzmiacy-jezyk-obcy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eneduerikefake Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Hehe, widziałam to i właśnie dlatego chyba w ogóle niemiecki nie przypada mi do gustu ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue DragonFly Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Moja koleżanka studiuje turystykę w Sczecinie i, jeśli dobrze pamiętam, na pierwszym roku musiała wybrać niemiecki lub angielski, a na drugim roku wybiera się inny (drugi język). Ona wybrała hiszpański.Na mojej uczelni niektóre kierunki mają tylko angielski a niektóre moga wybierać spośród angielskiego, niemieckiego, rosyjskiego i francuskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasek Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 ja bym wybrał angielski język jeśli będziesz miała taką możliwość - to najpopularniejszy. Ale teraz często każdy wybiera jeżyk taki, którego uczył się wcześniej i zna go najlepiej bo zdaje się egzamin z niego na poziomie b2+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamileona Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Angielski trzeba koniecznie znać! Jedyne nad czym się zastanawiać, to drugi język. Ponoć hiszpański się opłaca jeśli chodzi o liczbę krajów, w których się go używa, ale tego nie masz w ofercie, więc wzięłabym francuski - też kilka krajów, aczkolwiek głównie Europa i Afryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue DragonFly Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Angielski trzeba koniecznie znać! Jedyne nad czym się zastanawiać, to drugi język. Ponoć hiszpański się opłaca jeśli chodzi o liczbę krajów, w których się go używa, ale tego nie masz w ofercie, więc wzięłabym francuski - też kilka krajów, aczkolwiek głównie Europa i Afryka .. i Kanada Jesli chodzi o mnie to nie wybrałam angielskiego, bo wolę w przyszłości zapisać się na kurs. A z poziomem nauczania w szkołach i na uczelniach różnie bywa. Na studiach chciałam się uczyc hiszpańskiego, ale moja uczelnia nie ma go w swojej ofercie, więc wybrałam francuski. Nie jest łatwy, ale nie żałuję swojego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...