Zloty97 Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Witam nazywam się Michał i studiuję od roku logistykę, mam jestem problem z przedmiotem Kierunek ekonomia a mianowicie z jego zaliczeniem, mimo że próbuję jak mogę to zbytnio nie pojmuję tego, bardzo dużo treści. Proszę was abyście mi pomogli rozwiązać 2 typy zadań, pewnie dla was to będzie proste, a dla mnie to czarna magia, z góry dziękuję za każde zainteresowanie. W analizie wykorzystujemy keynesowski model mnożnika bez państwa i handlu zagranicznego. Zakładając że krańcowa skłonność do konsumpcji (c) wynosi 0,5 zmniejszenie inwestycji prywatnych o 1mld doprowadzi prawdopodobnie do: a) Spadku produkcji globalnej też o 1mld b) Wzrostu produkcji globalnej o 2mld c) Spadku produkcji globalnej o 2mld d) Wzrostu produkcji globalnej o 0.5mld i jeszcze jedno zdanie Do banku A trafia depozyt gotówkowy w wysokości 3tyś zł. Stopa rezerw obowiązkowych R wynosi 10% (0,1). System bankowy jest w stanie teoretycznie, zgodnie z drugim prawem bankowym, wykreować łącznie z powyższego depozytu gotówkowego, następującą ilość pieniądza (licząc z depozytem gotówkowym): a) 200tyś zł b) 20 tyś zł c) 30tyś zł d) 3tyś zł Dziękuję każdemu, komu będzie się chciało rzucić okiem na to i za udzieloną pomoc, ja chcę to zrozumieć tylko nie potrafię, gdyby ktoś to rozwiązał i napisał jak to zrobić to będę dłużnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Witam, pomożemy przenieść do odpowiedniego działu. Gratuluje, dział przedstaw się jest właśnie na takie pytania. Przenoszę. Aczkolwiek nie jest to forum korepetycji dlatego zapraszam na korepetycje.net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...