ttiinnuullaa Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Witam, obecnie dostałam się na chemię i na budownictwo. Nie wiem co wybrać... Bardzo proszę o jakieś opinie na temat tych kierunków. O zostań inżynierem budowlanym już się trochę dowiedziałam dzięki temu forum, ale może ktoś może mi pomóc jeśli chodzi o chemię i przyszłość po niej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość milosz Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Analizy kierunku "Chemia" można dokonać na dwóch płaszczyznach: 1. Student - interesujący kierunek, który pozwala rozwijać zainteresowania. Laboratoria dają możliwość praktycznego zapoznania się z omawianym zagadnieniem, etc. Jednym słowem - ciekawy i wymagający kierunek. Podkreślam - wymagający, gdyż nauki jest tutaj naprawdę sporo. 2. Absolwent - analizując wypowiedzi absolwentów chemii można odnieść wrażenie, że nie są zadowoleni ze swojego wyboru. Na wielu forach dyskusyjnych znajdziesz wpisy zawierające informacje o sporych problemach ze znalezieniem pracy w zawodzie. Nie są to niestety wypowiedzi marginalne. Co więc masz wybrać? Osobiście poleciłbym Tobie budownictwo. Branża co prawda mocno podupadła w czasie kryzysu gospodarczego, ale nadal jawi się jako perspektywiczna. Wszystko również zależy od specjalizacji, którą wybierzesz w trakcie studiów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ttiinnuullaa Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 A jaką specjalizację polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ttiinnuullaa Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Może ktoś jeszcze się wypowie na temat obu kierunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość milosz Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 W przypadku budownictwa ciężko polecić konkretną specjalność. Wszystko zależy od Twoich zainteresowań i i oczekiwań w stosunku do przyszłej pracy. Na większości uczelni masz do wyboru: -budownictwo mieszkaniowe, -nowoczesne budownictwo, -drogi, ulice, autostrady -drogi kolejowe, -zarządzanie inwestycjami. Na studiach II stopnia specjalności jest znacznie więcej. Co wybrać? Nowoczesne budownictwo wydaje się interesującym pomysłem, ale z drugiej strony Podyplomówki z zarządzania inwestycjami również postrzegane jest jako perspektywiczne. Sprawdź ofertę uczelni, na którą się dostałaś i zapoznaj się z programem wybranej specjalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...