Skocz do zawartości
ttiinnuullaa

Chemia? A może budownictwo?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, obecnie dostałam się na chemię i na budownictwo. Nie wiem co wybrać... Bardzo proszę o jakieś opinie na temat tych kierunków. O zostań inżynierem budowlanym już się trochę dowiedziałam dzięki temu forum, ale może ktoś może mi pomóc jeśli chodzi o chemię i przyszłość po niej?

Analizy kierunku "Chemia" można dokonać na dwóch płaszczyznach:

1. Student - interesujący kierunek, który pozwala rozwijać zainteresowania. Laboratoria dają możliwość praktycznego zapoznania się z omawianym zagadnieniem, etc. Jednym słowem - ciekawy i wymagający kierunek. Podkreślam - wymagający, gdyż nauki jest tutaj naprawdę sporo.

2. Absolwent - analizując wypowiedzi absolwentów chemii można odnieść wrażenie, że nie są zadowoleni ze swojego wyboru. Na wielu forach dyskusyjnych znajdziesz wpisy zawierające informacje o sporych problemach ze znalezieniem pracy w zawodzie. Nie są to niestety wypowiedzi marginalne.

Co więc masz wybrać? Osobiście poleciłbym Tobie budownictwo. Branża co prawda mocno podupadła w czasie kryzysu gospodarczego, ale nadal jawi się jako perspektywiczna. Wszystko również zależy od specjalizacji, którą wybierzesz w trakcie studiów.

W przypadku budownictwa ciężko polecić konkretną specjalność. Wszystko zależy od Twoich zainteresowań i i oczekiwań w stosunku do przyszłej pracy. Na większości uczelni masz do wyboru:

-budownictwo mieszkaniowe,

-nowoczesne budownictwo,

-drogi, ulice, autostrady

-drogi kolejowe,

-zarządzanie inwestycjami.

Na studiach II stopnia specjalności jest znacznie więcej.

Co wybrać? Nowoczesne budownictwo wydaje się interesującym pomysłem, ale z drugiej strony Podyplomówki z zarządzania inwestycjami również postrzegane jest jako perspektywiczne. Sprawdź ofertę uczelni, na którą się dostałaś i zapoznaj się z programem wybranej specjalności.