nalia Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Cześć! Wybieram się na studia magisterskie i chciałabym nieco zmienić kierunek, w jakim będę się kształcić - tym razem chcę studiować coś, co mnie naprawdę interesuje. Jestem po studiach humanistycznych, stąd myślę, że zmiana kierunku nie będzie tak drastyczna w skutkach, bo będę zmierzać w podobną stronę (nie zamarzyło mi się nagle zostać matematykiem ;)). Co więc mnie interesuje? Bardzo mnie interesuje, co wpływa na zachowanie innych ludzi. Jakie są zależności między zachowaniem innych ludzi, a kulturą, w jakiej żyją. Między tym, dlaczego są tak drastyczne różnice w postępowaniu. Między tym, dlaczego w przeszłych epokach moralność wypływała z czegoś zupełnie innego niż dzisiaj (a przynajmniej było to bardziej jednolite niż dziś) i co się w nas zmieniło przez wieki. Jak na nas wpływa władza. I tak dalej, i tak dalej. Lubię historię, ale bardzo nie lubię suchych faktów (choć równocześnie wydaje mi się, że podejście do świata mam dosyć logiczne, opieram się o te fakty), które nie pokazują nic ponadto - lubię analizować, dociekać. Wydaje mi się, że odpowiedzi należy szukać w psychologii, socjologii i antropologii. Domyślam się, że jeden kierunek nie będzie wyczerpujący, ale na coś muszę się zdecydować. Jak myślicie, co najlepiej pasowałoby do moich zainteresowań, mojego toku myślenia? A może jakieś inne propozycje? Przy czym psychologia jest jak wiemy jednolita i raczej wolałabym jej nie wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Psychologia. Zdecydowanie. Przy tym psychologią dająca cokolwiek to jednolite mgr dlatego jeśli nie chcesz to socjologia ale moim zdaniem trochę się zawiedziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kryptonimiczna Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Z tego co się orientuję SWPS ma w ofercie psychologię dwustopniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...