Skocz do zawartości
Student95

praca magisterska - finanse/ubezpieczenia/podatki

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

rozmyślam nad tematem pracy magisterskiej na kierunku finanse i rachunkowość (spec. podatki) na wydziale finansów i ubezpieczeń.

Od dłuższego czasu chciałem poruszyć temat ubezpieczeń komunikacyjnych (OC,AC itp.), ponieważ miałbym dodatkowo dostęp do danych od firmy co przyda się w dalszej części pracy do przeprowadzenia "badań".

Problemem jest jednak temat pracy i problem badawczy, który będzie zgodny z kierunkiem studiów. Wszystkie pomysły jakie wpadają mi do głowy średnio pasują do mojego kierunku.

Dlatego przychodzę do Was z pytaniem, czy macie jakieś pomysły na temat mojej pracy? (oczywiście nie liczę, że ktoś od tak mi go poda, ale liczę na jakieś Wasze pomysły, skróty myślowe - cokolwiek co zapali jakąś żarówkę w mojej głowie i skonstruuję z tego fajny temat pracy :P)

Temat ubezpieczeń komunikacyjnych musi mieć jakieś odniesienie do:

- finansów

- rachunkowości

- podatków

- ubezpieczeń (no ale to już mamy :p )

Macie zatem jakieś pomysły?

Czy warto w ogóle zająć się tym tematem? Czy zakres literatury będzie wystarczający?

Gdyby to nie wypaliło, zastanawiałem się też nad tematyką rajów podatkowych, ale głębiej się jeszcze nad tym nie zastanawiałem.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc!

W dniu 15.10.2018 o 13:09, Marek Antryczak napisał:

A dlaczego uważasz, że temat ubezpieczeń komunikacyjnych średnio pasuje do kierunku?
Jeśli opiekun pracy nie będzie miał zastrzeżeń, to powinno być ok - konsultowałeś z nim temat?

Ubezpieczenia komunikacyjnie jak najbardziej mogą być, natomiast nie przychodzi mi do głowy żaden sensowny problem badawczy, który będzie nawiązywał do tematyki finansów/podatków/rachunkowości.

W dniu 16.10.2018 o 21:06, Student95 napisał:

Ubezpieczenia komunikacyjnie jak najbardziej mogą być, natomiast nie przychodzi mi do głowy żaden sensowny problem badawczy, który będzie nawiązywał do tematyki finansów/podatków/rachunkowości.

Masz dwa, główne typy prac: 
-przeglądówki (przegląd prac, które zostały napisane z rozbudowanym Twoim komentarzem)

-prace opierające się na Twojej metodologii, rozpatrujące problematykę przez Ciebie zarysowaną.
Może wartałoby w Twoim przypadku poszukać już prac o ubezpieczeniach komunikacyjnych i zrobić przeglądówkę?