Skocz do zawartości
Jaaneek

Renta a stypendia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dostaje rentę i jest to jedyny dochód stały który otrzymuje, kwota mieści się do stypendium idealnie.

Wynajmuje pokój i praktycznie sam się utrzymuje czasem dorabiając na czarno.

Mam parę pytań:

1. Czy w tym przypadku powinienem się przemeldować na adres w którym wynajmuje pokój? Czy nie będzie to stanowiło żadnego problemu

2. Tutaj chodzi o kwotę w wysokości 654,35? Wydaje mi się że wszystko dobrze obliczyłem ale może ktoś wie lepiej.

Student może ubiegać się o stypendium socjalne bez wykazywania dochodów osiąganych przez członków rodziny pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym:

jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

a) posiadał stałe źródło dochodów w ostatnim roku podatkowym (za który składał PIT)

b) posiada stałe źródło dochodów w roku bieżącym, (w którym składa wniosek)

c) jego miesięczny dochód w okresach, o których mowa w lit. a i b, jest wyższy lub równy 1,15 sumy

kwoty określonej w art. 5 ust. 1 i kwoty określonej w art. 6 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 28 listopada

2003 r. o świadczeniach rodzinnych,

3. Jeżeli byłem 2 Anglii i tam zarobiłem 15tyś zł ale nie jest to mój stały dochód w bieżącym roku to muszę to jakkolwiek wykazać?

Według mnie nie musisz się przemeldowywać (wydaje mi się, że nikt nie da CI meldunku w przypadku, gdy wynajmujesz u niego pokój :P). U mnie na uczelni (WSZIB w Krakowie):

• Stypendium może otrzymać student będący w trudnej sytuacji materialnej, jeżeli przeciętny miesięczny dochód na osobę w rodzinie studenta nie przekracza 1051 zł. Miesięczną wysokość. dochodu na osobę w rodzinie studenta uprawniającą do ubiegania się o stypendium socjalne ustala się na zasadach określonych w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1952, z późniejszymi zmianami).
  • Stypendium socjalne w zwiększonej wysokości może otrzymać student studiów stacjonarnych, z tytułu zamieszkania w domu studenckim lub innym obiekcie niż dom studencki, jeżeli codzienny dojazd z miejsca stałego zamieszkania do uczelni w znacznym stopniu utrudnia lub uniemożliwia studiowanie.

Co do reszty nie mam pojęcia ale podbijam wątek aby ktoś udzielił Ci sensownej odpowiedzi :)