Domi Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Przykładowe studia na kierunku Logopedia: http://www.ug.edu.pl/pl/info_dla_kand/kierunki/?tpl=/wf/logopedia1314 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegla Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Kandydaci na logopedię powinni mieć na uwadze, że to jeden z tych kierunków, do których nie starczy przy rekrutacji wyłącznie podanie wyników z matury i wniesienie opłaty rekrutacyjnej. Terminarz naboru na studia należy prześledzić pod kątem terminów rozmów kwalifikacyjnych, bowiem to jeden z tych kierunków, na który obowiązuje egzamin wstępny - oceniana jest na nim przydatność kandydata do wykonywania zawodu logopedy. Ktoś, kto ma zajmować się m. in. eliminowaniem zaburzeń mowy - sam musi doskonale się wysławiać, nie mieć takich zaburzeń, wad zgryzu, itd. Pytanie głównie do studentów logopedii - z jakimi wadami wymowy najczęściej spotykacie się u przeciętnego, dorosłego człowieka? W końcu jednak nie na wszystko się zwraca uwagę. W internecie roi się - szczególnie na forach - od wskazów dotyczących pisowni; jednak błędy w wymowie bywają bagatelizowane. Niektórych bardziej boli pomylenie "bynajmniej" z "przynajmniej", niż mówienie "czynaście" zamiast "trzynaście". W szkołach ocena poprawności mówienia pod kątem samej wymowy też bywa spychana na boczny tor - pamiętam, jakie wielkie zdziwienie było u mnie w gimnazjum, gdy pod koniec szkoły polonistka zorganizowała czytanie na ocenę i... wychwytywała różne nieprawidłowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PannaPierniczkowa Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Z tego co się orientuję, to specjalizację z logopedii można wybrać podczas studiów magisterskich na polonistyce i wtedy możemy ominąć typowy egzamin wstępny na logopedię.Chociaż oczywiście nikt z wadą wymowy raczej nie powinien wybierać takich studiów, bo nie ma to najmniejszego sensu. Tak sobie teraz pomyślałam, że to nie psychologia- nie wybiera się tam, aby poznać swoje błędy i nauczyć się je naprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dia Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Widziałam ten kierunek w ofercie podyplomowych w lubelskim Korczaku http://lublin.wspkorczak.eu/pl/oferta/kierunki/studia-podyplomowe-kwalifikacyjne bardzo mi się podoba taki kierunek i w sumie jest dość konkurencyjny na rynku pracy, w końcu logopedzi nie pracują wyłącznie z dziećmi z wadą wymowy, ale słyszałam że także w teatrze czy np. w szkołach muzycznych gdzie są zajęcia z emisji głosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...