Domi Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Przykładowe studia na kierunku Filologia romańska: http://www.ug.edu.pl/pl/info_dla_kand/kierunki/?tpl=/wf/romanska1314 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgośka Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Właściwie to zawsze się zastanawiałam, czym filologia romańska różni się od filologii francuskiej - to nie jest to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PannaPierniczkowa Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Właściwie to zawsze się zastanawiałam, czym filologia romańska różni się od filologii francuskiej - to nie jest to samo? Najpowszechniej używanymi językami z grupy języków romańskich są: francuski, hiszpański, portugalski, włoski i rumuński, jednakże w szkolnictwie wyższym w Polsce nazwa ,,filologia romańska" jest stosowana do określenia filologii francuskiej. Jednakże równie dobrze można np. za romanistykę przyjąć iberystykę, która z kolei także dzieli się na hispanistykę i portugalistykę. Najlepiej więc uściślać i mając na myśli filologię francuską, tak ją właśnie nazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgośka Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Najpowszechniej używanymi językami z grupy języków romańskich są: francuski, hiszpański, portugalski, włoski i rumuński, jednakże w szkolnictwie wyższym w Polsce nazwa ,,filologia romańska" jest stosowana do określenia filologii francuskiej. Jednakże równie dobrze można np. za romanistykę przyjąć iberystykę, która z kolei także dzieli się na hispanistykę i portugalistykę. Najlepiej więc uściślać i mając na myśli filologię francuską, tak ją właśnie nazywać Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PannaPierniczkowa Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Nie ma za co, sprawdziłam też sama dla siebie. Przejżałam też ofertę uczelni i raczej nigdzie nie prowadzą kierunku filologia francuska i filologia romańska, tylko jeden z nich, więc wynika z tego, że to dwie nazwy tego samego kierunku, choć mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...