Gutek Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Poszukaj sylabusów tej samej specjalności na jakiejś innej uczelni. Poza przedmiotami specjalnościowymi cała reszta zawsze jest identyczna. Mechatronika to nie moja działka, ale z własnego doświadczenia wiem, że specjalności na MiBM i energetyce bywają odległe od siebie. Czasem lepiej wybierać kierunek pod kątem specjalności niż na odwrót, chociaż oczywiście nie sprawdza się to w każdym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Czy na studiach stacjonarnych jest tak samo jak na niestacjonarnych, jeśli chodzi o wybór specjalności ? Większa ilość specjalności jest uruchomiona ? Czy większa ilość specjalności jest uruchomiona na studiach stacjonarnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 To jest standard, że na niestacjonarnych jest bardzo mało specjalności a uruchamia się jeszcze mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 A na stacjonarnych jest więcej specjalności uruchamianych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Przeważnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Na pewno nie będę zajmował się zawodowo ulubionym tematem, którym zajmuje się :/ Jeszcze zagłębię temat tej AG Pomyliłem temat forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Otwarcie specjalności wymaga określonej liczby osób, czasem spotyka się próg np. 15-20 albo i więcej. Jeżeli na 1. rok zaocznych przyjęto powiedzmy 30 osób (z których część nie dotrwa chwili wyboru), to nie ma co liczyć, że będzie w czym wybierać. Zresztą na zaocznych studiują prawie tylko ludzie pracujący w danej lub podobnej branży, więc specjalność nie ma dla nich większego znaczenia. Idą, bo pracodawca wymaga inż. albo lic. przed nazwiskiem i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Tak, o liczbę specjalności decyduje liczba studentów jeśli jeśli ich 40 to specjalności mogą być dwie a czasami bywa że uruchamiają tylko 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Lepiej studiować na niestacjonarnych mechatronikę na URz czy niestacjonarnie MiBM na politechnice ? na URz tańczy koszt na politechnice droższy. Nie będzie utworzony kierunek mechatroniki na PRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Ale lepiej pod jakim względem? Populistycznym? To na pewno na politechnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Pod każdym względem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Zrozum że dla każdego to znaczy co innego. Pod względem wielkości luster w toaletach? Nie rozumiem takich pytań. Dla kogoś innego lepsza jest toyota aygo a dla kogoś innego Mercedes slk. Gdyby kryteria lepszosci były obiektywne to istnialo by kilka kierunków studiów. Wybór URz czy Politechniki zależy od wielu czynników. Jaki wolisz kierunek? Czy na URz dają tytuł inżyniera, a pewnie dają itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Wolałbym kierunek w tym czym zajmuje się na co dzień i co sprawia mi przyjemność jak było w temacie "analiza wartości kursów" albo coś podobnego jakaś analiza gospodarcza. Ale nie mam możliwości pracować w tym zawodowo i w tym kierunku rozwijać się ani na AG. Jestem ograniczony i dlatego myślę, że zdecyduje się chyba na mechatronikę. Tylko, że chciałbym studiować na politechnice ale niestety kierunek na niestacjonarnych nie będzie uruchomiony w tym roku. Nie interesuje mnie to zbytnio czy będę miał tytuł inż. czy jakiś inny. Interesuje mnie rozwijać się w tym co mnie pasjonuje i sprawia przyjemność na co dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Żaden z tych kierunków nie odpowiada Twoim zainteresowaniom i moim zdaniem szkoda Twoich pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Interesują mnie te kierunki, ale nie mam możliwości rozwijać się w nich i może w przyszłości pracować zawodowo. Mechatronika też interesuje mnie tylko, że bardziej tamte kierunki interesują mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 To skoro chcesz iść na politechnike to po prostu idź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Nie należy zapominać, że zanim w ogóle dojdzie do przedmiotów związanych z kierunkiem i specjalnością (najwcześniej koniec 2. roku), to najpierw trzeba przebić się przez blok ogólny. Na obu tych kierunkach sporo trudności na wstępie sprawiają matematyka, mechanika, termodynamika i elektrotechnika. Tak więc oprócz zainteresowania potrzeba jeszcze dużo cierpliwości. Jeżeli u kogoś jest ona w deficycie albo uważa, że nauka podstaw fachu inżyniera nie jest warta takiego poświęcenia, to zwyczajnie szkoda czasu i pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Bardzo wiele osób wybierając studia myśli sobie że będzie się uczyła tylko przedmiotów kierunkowych a tak naprawdę one stanowią 30% całej edukacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Już widziałem plan i przedmioty na mechatronice. Tylko, że na PRz a studiować będę na UR jak zacznę studia w tym kierunku. Ale dziękuję za odpowiedzi. Teraz muszę tylko zobaczyć strukturę tych niektórych przedmiotów czego będę się uczył na tym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...