Maturzystka94 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Witam. jestem tegoroczną maturzystką, i pewnie jak nie jedna osoba mam problem z ostatecznym wyborem studiów. Waham się pomiędzy Budownictwem na PK a Finansami i Rachunkowością na UEK-u. Matematykę rozszerzoną zdałam na około 90%, język na około 80%, wiec dostane się tu i tu.. nie wiem co wybrać, co da pewniejsza prace, i które studia będą ciekawsze, na zostań inżynierem budowlanym obawiam się nieco fizyki i tego że sobie nie poradzę, w finansach tego ze to okropnie nudne i jest już dużo ludzi wykształconych w tym kierunku.. proszę o jakies porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Cześć, w ostatnim czasie jest też duży boom na budownictwo i nikt nie wie, czy też absolwentów tego kierunku nie będzie za dużo, ale mimo wszystko wybrałbym budownictwo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegla Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Jestem absolwentką I stopnia budownictwa, jak masz jakieś konkretne pytania, to pisz Z fizyki najważniejsze, żebyś radziła sobie z mechaniką, bo to ciągnie się w różnych postaciach przez całe studia. Co do tego, co napisał Łukasz - na budownictwo chętni i tak byli, więc ostatnimi czasy przede wszystkim zwiększa się ilość chętnych na jedno miejsce, a niekoniecznie: ilość absolwentów. Moja uczelnia (PP) wręcz nawet z roku na rok przyjmuje coraz mniej osób, więc tendencje ilościowe bywają odwrotne, niż mogłoby się wydawać. Pracy raczej każdy absolwent tego kierunku nie znajdzie - i szczerze: całe szczęście. Poziom zainteresowania studiami i wiedzy technicznej bywa żenujący; niektórzy próbują się wszystkiego uczyć na pamięć, a to słabe podejście w przypadku budownictwa. W Krakowie jednak jest ten problem, że wypuszcza kilka kompletów absolwentów co roku, bo ten kierunek jest w kilku miejscach (2*PK+AGH - o tych wiem na pewno, może jeszcze gdzieś). Z drugiej strony: FiR bywa jeszcze większą masówką. To już trzeba ocenić samemu, w czym się człowiek czuje bardziej na siłach, żeby się wybić. Z ciekawości: na jaką pracę nastawiasz się po zostań inżynierem budowlanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramon Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Zdecydowanie budownictwo jest kierunkiem inżynieryjnym, które bardziej zapewni Ci gwarancję pracy niż jakieś finanse i rachunkowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegla Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Zdecydowanie budownictwo jest kierunkiem inżynieryjnym, które bardziej zapewni Ci gwarancję pracy niż jakieś finanse i rachunkowość. Dlaczego? Tylko dlatego, że to kierunek techniczny? Zdziwiłbyś się. Polecam poprzeglądać narzekania chociażby na studentbuduje.pl - mimo wszystko trzeba się przyłożyć, żeby się wybić. Mnie się zawsze udawało znaleźć płatne praktyki, ale z tego, co tam czytam i co widziałam wśród znajomych - nie wszystkim się to udawało, a co dopiero mówić o poszukiwaniach pracy, szczególnie nie mając doświadczenia zdobytego podczas nauki. A umówmy się - nie każdemu uśmiecha się "wolontariat" po 10-14 godzin dziennie z koniecznością opłacenia sobie samemu utrzymania kilkaset kilometrów od domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...