Koczw Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Witam, jestem w 1 klasie liceum. Bardzo chciałbym zostać w przyszłości ratownikiem medycznym. Mam parę pytań. Czy żeby dostać się na takie studia obowiązkowa jest rozszerzona biologia? Czy z zestawem rozszerzeń mat-fiz-gegr mógłbym dostać się na właśnie ten kierunek? I czy w rekrutacji patrzą na sprawność fizyczną? Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Nie patrzą na sprawnośc fizyczna. Bez matury z Studia na kierunku biologia nie masz tam czego szukać. Jest tyle czasu że spokojnie się do niej przygotujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Łukasz, na jakiej podstawie twierdzisz, że bez matury (matury, nie wiedzy) z Studia na kierunku biologia nie ma czego szukać? Jak sam napisałeś, na naukę podstaw Studia na kierunku biologia ma jeszcze trochę czasu, przynajmniej tego, co się przyda na studiach. A matura nie dość, że z wiedzą ma mało wspólnego, to jeszcze obowiązuje na niej cała biologia, a na ratownictwie cyklów rozwojowych mszaków raczej mieć nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Można samemu nauczyć się Studia na kierunku biologia bez konieczności matury ale wyszedłem z założenia że jeśli ktoś nie chce jej na maturze na 8 miesięcy przed to i nie będzie się chciał jej uczyć w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Na lekarski czy lekarsko-dentystyczny jeszcze czasem idą ludzie, co się tym nie interesują, ale kasa. Ale na ratownictwo raczej pójdzie ktoś, kto coś w tym kierunku lubi robić i sobie doczytuje o Studia na kierunku biologia człowieka. A reszta Studia na kierunku biologia jest niepotrzeabna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Ale bez podstaw i rozumienia pewnych procesów jest bardzo trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Oczywiście, masz rację Ale jednak w szkole jakieś podstawy się ma, chyba że ktoś totalnie olewał Można kupić sobie przed studiami jakieś vademecum maturalne i przerobić dla pewności. Polecam skupić się na komórce zwierzęcej, metabolizmie, fizjologii porównawczej zwierząt (gł. kręgowców), Studia na kierunku biologia człowieka i podstawach genetyki. To na studiach się przyda. Dodatkowo można poczytać o bakteriach i wirusach, żeby głupot nie gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 A, bo skupiliśmy się na teoretycznym przygotowaniu się z Studia na kierunku biologia, a zapomnieliśmy o najważniejszym, czyli o wymogach rekrutacyjnych Co do wymagania Studia na kierunku biologia, to zależy od uczelni. Trzeba przejrzeć uchwałę rekrutacyjną. Do Gdańska jest wymagana na rok 2018. No i oczywiście Łukasz ciut minął się z prawdą co do sprawności, bo są testy sprawnościowe (w Gdańsku egzamin z pływania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Od początku zdawałem sobie sprawę że na wiele uczelni jest wymagana biologia. Faktycznie o testach sprawnościowych nie wiedziałem. Myślałem że są one tylko na AWF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...