przyszlystudent1998 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Cześć w tym roku czeka mnie matura, planuje się wybrać na bezpieczeństwo wewnętrzne kryminalistyka/kryminologia, detektwyistyka/dochodzeniówka lub coś w tym kierunku. Tutaj pojawiają się moje dwa pytania. 1. Czy jest to dobry wybór? Czy może celować w innym kierunku? 2. Na maturze zdaję rozszerzoną biologię, na jednej z uczelni zobaczyłem że biorą dwa przedmioty rozszerzone pod uwagę? Czy zdawać jeszcze dla "bezpieczeństwa" wos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 1. to zalezy co chcesz w zyciu robić, a co chcesz? Zdajesz sobie sprawę, że to raczej studia humanistyczne, a nie biologiczne? 2. im więcej przedmiotów zdasz na maturze tym masz szersze możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przyszlystudent1998 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Obecnie mam w technikum biologię rozszerzoną - dlatego też chcę zdawać tą maturę. Wydaje mi się że jednak kryminalistyka/kryminologia - wiążę się trochę z biologią. Chciałbym pracować w przyszłości w policji jako technik - chociaż bardziej w wydziale kryminalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Jeśli chcesz pracować w policji to idz do policji. Następnie dostań się do Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie - czyli musisz zostać skierowany przez jednostkę, w której masz służbę. Takie studia praktycznie nic nie dają. Kryminalistyka w większości przypadków jest o podejściu humanistycznym, czyli prawniczym. Pomyśl nad biologią sądową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przyszlystudent1998 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Dzięki za odpowiedzi. Co do policji, to znajomy który jest już na emeryturze policyjnej, radził mi mimo wszystko zrobić sobie studia chociaż licencjat - mówił że to są zawsze dodatkowe punkty w rekrutacji i właśnie komendant danej jednostki lub inspektor danego działu może inaczej patrzeć na takowego kandydata. Biologia sądowa - bardzo ciekawy kierunek dzięki że mi go podesłałeś Napewno też się nad nim zastanowię bo wydaje się być bardzo interesujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 naprawdę studia dają mało w rekrutacji do policji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JVC 231 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Jeśli myślisz o policji to warto zobaczyć ten link http://praca.policja.pl/pwp/rekrutacja/informator-dla-kandyda/38737,5-System-punktowy-i-lista-rankingowa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Sorry ale 2 pkt za to że kończysz akurat ten kierunek to trochę mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JVC 231 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Przy rekrutacji tak ale w rekrutacji tak ale w policji awanse są obligatoryjne bodajże do młodszego aspirant albo podkomisarz wiadomo że 80% przypadków zaczyna od prewencji ale przy takim system awansować szansa na pracę związana z kierunkiem studiów jest duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Wbrew pozorom takie szansę są bardzo małe. Przynajmniej w tej chwili. Są kierunki bardziej premiowane np. Informatyka która jest bardzo potrzebna w służbach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JVC 231 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Ale kierunki typu informatyka maja duża ilość przedmiotów ścisłych typu matematyka czy fizyka do których nie każdy ma predyspozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 tak, ale ja Ci tylko mówię o zapotrzebowaniu w służbach, nie mówię, że masz iść na ten kierunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...