Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym po krótce przedstawić swoją sytuację, a mianowicie niedawno zmieniłem stanowisko pracy t.j. Młodszy spec. ds. sprzętu IT. Aby podnosić swoją ścieżkę rozwoju, pomyślałem sobie o studiach. Maturę zdałem, z matematyki z wynikiem 36% co raczej było spowodowane lenistwem przez 4 lata technikum (informatyczne) jestem ścisłowcem, jeśli przysiądę nie mam problemu z matematyką. Obawiam się zaległości jakie się uzbierały przez 5lat braku styczności z matematyką. Od zawsze interesuje się elektroniką, naprawami, wymianą układów, przerabianiem płyt głównych etc. , chciałbym dalej iść bo czuję się w tym dosyć swobodnie i myślę, że mam predyspozycje. Nasuwa mi się tylko pytanie, czy poradzę sobie na kierunku Elektronika i telekomunikacja ? ponieważ ten najbardziej mi odpowiada. Miałaby być to Politechnika Poznańska, wysoko postawiona poprzeczka. Na samym wstępie wyczytałem, że wymagane są oceny z przedmiotów ścisłych na poziomie dobrym bądź bardzo dobrym, u mnie to raczej świadectwie widnieje dostateczny. Czy są realne szanse, że dostane się na dany kierunek? Jak Wy widzicie moją sytuację z własnej perspektywy. Chciałbym wysłuchać wszystkich opinii :)

P.S.

Jeśli napisałem w złym dziale, to proszę o przeniesienie tematu, dzięki.

Pozdrawiam, Sebastian

Dział jest ok;)

Może być problem z dostaniem się na studia stacjonarne, ponieważ uczelnie od tego roku nie będą przyjmowały na ilość a coraz bardziej na jakość. Jeszcze w tym roku nie będzie to tak odczuwalne ale jednak. 

Trudno się dostać z takim wynikiem  a studia stacjonarne. Może rozważ studia niestacjonarne. O utrzymaniu się może być różnie. Wszystko zależy od tego jak się przylozysz do studiów. 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• To zależy od firmy, ale na produkcji często jest dużo utrzymania ruchu, czyli naprawiania awarii, diagnozowania problemów i dbania, żeby linia działała bez przerw. Programowanie też się zdarza, ale raczej przy modyfikacjach niż na co dzień. Czasem trzeba coś przeprogramować, czasem wymienić czujnik albo rozgryźć, czemu maszyna stanęła. Jak chcesz się przygotować, to warto nauczyć się obsługi sterowników PLC, bo bez tego będzie ciężko. Możesz zerknąć na kursy tutaj: https://pidlaboratory.com/pl/kursy/. Przydaje się wiedza praktyczna, więc im więcej ćwiczysz, tym lepiej.
    • Dostałem propozycję pracy jako automatyk na produkcji, ale nie wiem, czego się spodziewać. Czy to bardziej naprawianie awarii, czy raczej programowanie?
    • Siedzę i się zastanawiam… Mam działkę budowlaną po rodzicach, ale od lat stoi pusta i tylko podatki za nią płacę. Wystawiłem na OLX i inne portale, ale zero konkretów – ludzie dzwonią, pytają, ale nikt nie chce kupić. Czy ktoś sprzedawał działkę firmie skupującej nieruchomości? Trafiłem na ABC Skup Nieruchomości (https://abcskupnieruchomosci.pl), którzy kupują działki za gotówkę. Nie wiem, czy to się opłaca. Jakieś rady?
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.