Łukasz Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Spore możliwości dało nam wprowadzenie punktów ECTS - które pozwalają na podjęcie studiów za granicą. Studia za granicą z reguły są płatne, często nawet dzienne, dlatego wiem, że część studentów z Niemiec korzysta z dziennych studiów w Polsce - nie wiem czy wtedy coś za to płacą, ale pewnie jest taniej. Co ciekawe dowiedziałem się, że są firmy, które zajmują się załatwianiem takich studiów za granicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorpion Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 chodziło mi bardziej czy jak są traktowane ukoncczone nasze studia dzienne i zaoczne za granica, i jak u nich wygladaja tryby studiow, czy tez istnieja studia zaoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Z tego co wiem, to są też formy wieczorowe i zaoczne. Ukończenie naszych studiów jest uznawane, na pewno w nowym systemie z punktami ECTS. Po to właśnie są wydawane dyplomowy w językach obcych na życzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Каля Лиза Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Nie jestem jeszcze studentką ale ja właśnie wybieram się na zaoczne. Pracowałam przez wakacje i chciałabym iść do pracy i oczywiście studiować. Wyrwać się z siedzenia na głowie rodziców. Chce poznać życie i się w miarę możliwości usamodzielnić. Myślę, że studia zaoczne sa o wiele lepszym rozwiązaniem niz dzienne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natalia Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Na studiach licencjackich studiowałam dziennie i pracowałam popołudniami, na mgr studiowałam zaocznie bo miałam pracę na pełen etat. Po to własnie jest wybór między dziennymi a zaocznymi, żeby w zależności od sytuacji wybrać takie jakie nam pasuje:) jeśli chcesz pracować i się usamodzielnić to pewnie, że zaocznie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorpion Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Więc Natalia masz porównanie, i sądzisz, że można wrzucic wszystkich studentów zaocznych do jednego worka nieuki,tylko przyszli po papier, żeby mieli łatwiej a dziennych, że tam są sami ambitni ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czornydanio90 Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Jeszcze zależy co studiujesz. Dla mnie zdecydowanie lepszym wyborem były studia stacjonarne niż niestacjonarne, które różnią się od siebie tylko tym, że pierwsze są darmowe, a za drugie się płaci (w zależności od uczelni) +- 20 000 zł za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Jeśli mówimy o medycynie to tak. Tutaj wybór może być tylko jeden. Faktycznie koszt zaocznych wtedy to 20 000 zł to samo ma się na farmacji i innych medycznych, ale już na innych kierunkach studiów nie jest tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegla Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 To zależy, ja cały okres studiów dziennych przepracowałem i dawałem sobie radę, a czy zajęcia masz 5 dni w tygodniu czy 2 zależy od Ciebie. Jak się ma możliwość samodzielnego układania planu (u mnie plan jest narzucany odgórnie, można co najwyżej prosić prowadzących o przenoszenie się do innych grup na ich zajęcia) i pracę na miejscu, to z pewnością jest to wykonalne. Ja chcąc pracować jako inżynier budowy nie jestem w stanie znaleźć pracy ze 100% gwarancji, że zawsze będę siedzieć w tym samym miejscu i z tego względu przenoszę się na zaoczne. W przypadku dotychczasowego, dziennego trybu studiów zdecydowanym plusem było dla mnie to, że trwały krócej, niż zaoczne na tym samym kierunku. Z drugiej strony - po III roku studiów moja praca liczy się do uprawnień zawodowych (a potrzebuję min. 2 lata), czyli opłaca mi się w tym momencie przejść na te zaoczne, bo dzięki temu szybciej będę mogła te uprawniania zdobyć. Według mnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytania, czy lepsze są zaoczne, czy dzienne - bo to zależy od kilku rzeczy. czornydanio90 ma rację, że to zależy od tego, co się studiuje... Jednak też od organizacji na danej uczelni oraz pracy, jakiej się szuka. No i nawet od oferty uczelni dotyczącej konkretnego kierunku, bo np. Łukasz pisał o swoich doświadczeniach z ograniczoną ilością ćwiczeń - na moim kierunku ćwiczeń jest niewiele, przeważają projekty, czyli coś, co raczej robi się w domu, a na zajęciach są głównie konsultacje, więc w zasadzie na jedno wychodzi; i inna rzecz, o której już pisałam - zaoczne trwają w przypadku mojego kierunku dłużej, niż dzienne, więc tak to jest porozkładane, że ilościowo mniej-więcej na to samo wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegla Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Jeśli mówimy o medycynie to tak. Tutaj wybór może być tylko jeden. Faktycznie koszt zaocznych wtedy to 20 000 zł to samo ma się na farmacji i innych medycznych, ale już na innych kierunkach studiów nie jest tak źle. A istnieje w ogóle zaoczna medycyna? Chyba tylko "niestacjonarna", czyli płatna, rzekomo wieczorowa, ale często z zajęciami wspólnymi ze studentami dziennymi... Do tej pory o takich wersjach słyszałam. Przepraszam za dwie wypowiedzi pod rząd, na niektórych forach takowe po prostu automatycznie się łączą i z przyzwyczajenia dodałam kolejną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czornydanio90 Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 A istnieje w ogóle zaoczna medycyna? Chyba tylko "niestacjonarna", czyli płatna, rzekomo wieczorowa, ale często z zajęciami wspólnymi ze studentami dziennymi... Do tej pory o takich wersjach słyszałam. Przepraszam za dwie wypowiedzi pod rząd, na niektórych forach takowe po prostu automatycznie się łączą i z przyzwyczajenia dodałam kolejną Masz całkowitą rację. Są to studia niestacjonarne, a tacy studenci płacący mają zajęcia razem z nami (u mnie w grupie jest kilka takich osó i co za tym idzie nie mają jakiejkolwiek "taryfy ulgowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natalia Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 no tak, kiedyś były studia zaoczne teraz to się nazywa niestacjonarne i dzięki temu wydziały mogą łączyć te grupy etc. co powoduje, że nie muszą płacic wykładowcy podwójnie za wykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegla Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Nazwa po prostu nie przesądza obecnie trybu, trzeba doczytywać. Niestacjonarne równie dobrze mogą być zaocznymi, co wieczorowymi, albo płatnymi dziennymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karski1 Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Wbrew pozorom co piszą tutaj wcale na studiach zaocznych nie jest lżej. Moim zdaniem jest trudniej, bo w 2 dni musisz przyswoić to co inni w 5 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Na studiach zaocznych trudniej jest się czegoś nauczyć przez natłok zajęć ustawionych na 1 dzień, dlatego wykładowcy mniej czasami wymagają na egzaminach. Bo do tego dochodzi praca od pon do piątku i już jest trudniej nauczyć się na egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karatorq Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Na zaocznych więcej uczysz się sam, jednak masz czas w ciągu tygodnia na prace lub inne rzeczy. Jest to według mnie typowo dla osób, które otwierają swój biznes lub pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Tak wygląda student studiów zaocznych podczas zjazdu po tygodniu pracy:) to jak? Dzienne czy zaoczne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszek19 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Na zaoczne jest się łatwiej dostać bo przyjmują każdego o ile są chętni i miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegla Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Na zaoczne jest się łatwiej dostać bo przyjmują każdego o ile są chętni i miejsca Nie zawsze. Na uczelni, na której kończyłam I stopień studiów, gdybym chciała iść tam na magisterkę - to łatwiej byłoby mi się dostać na dzienne, niż na zaoczne :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Nie zawsze. Na uczelni, na której kończyłam I stopień studiów, gdybym chciała iść tam na magisterkę - to łatwiej byłoby mi się dostać na dzienne, niż na zaoczne :> Dobrym przykładem jest filologia angielska, gdzie na 2 stopień trudno się dostać na zaoczne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lauren98 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Jestem na 2 roku studiow Prawniczych zaocznie i nie wyobrazam sobie pojsc na dzienne. W zasadzie kazdy z nas ma praktyki w kancelarii wiec mamy juz sporo praktyki co wykladowcy bardzo sobie chwala bo uwazaja ze maja duzo latwiej niz z dziennymi ktorzy nie pracuja w kacelariach i nie wiedza tyle co my. (Ale zapewne sa wyjatki) na sesji dostajemy te same testy co studenci z dziennych ( wiem bo mam tam znajomych) wiec musimy opanowac ten sam zakres materialu tyle ze oni na zajeciach a my w domu. Uwazam tez ze na zaocznych mamy "noormalne" warunki tzn. Kolezanki ktore przeniosly sie do nas z dziennych z UAM w poznan.studia.net opowiadaly jak wygladaly tam zaliczenia i ze jak ktos nie ma mocnej psychiki to lepiej zeby sobie darowal (szczegolnie na tym kierunku) Nie mowie ze dzienne są zle ale poki co dostrzegam same plusy studiow zaocznych hehe xd +praktyka, doswiadczenie +mozna zarobic w tym czasie pieniazki +normalne warunki egzaminow +sam decydujesz kiedy i ile bedziesz sie uczyc ,nikt cie nie pogania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...