MM97 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Czy warto studiować coś takiego jak bankowość i finanse cyfrowe? Czy jest to kierunek 'lepszy' niż finanse i rachunkowość? Po którym kierunku jest szersze pole jeśli chodzi o wybór miejsca pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 To jest kierunek czy specjalność? Moim zdaniem dużo lepiej studiować tradycyjny FiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MM97 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Jest to kierunek, a specjalizacje które można później wybrać to Bankowość 3.0 lub IT w finansach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Na jakiej uczelni takie pomysły? Na UŁ? Lepiej zrobić FiR, po prostu lub jeszcze szerzej ekonomię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7991KOR Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Tak, na UŁ. Może i lepiej ekonomię, nie wiem, ale wolę coś bardziej konkretnego niż zwykła Kierunek ekonomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Na konkret masz studia II stopnia. Lepiej na 1 stopniu zrobić coś szerszego dziedzinowo. Zawsze na II stopień możesz wybrać coś wąskiego. W drugą stronę już nie masz takich możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7991KOR Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 To prawda, że w drugą stronę się nie da, ale skończyłam technikum ekonomiczne i właśnie chcę już teraz to rozszerzyć, a nie dopiero na II stopniu. Ciekawe wydają się jeszcze kierunki takie jak finanse międzynarodowe, rynek finansowy i analityka gospodarcza. Tylko niestety analityka gospodarcza to już nie do końca dobry wybór jeśli chodzi o mnie. Nawet w opisie kierunku na stronie uczelni można przeczytać, że jest tutaj bardzo ciężka matematyka, a ja w szkole średniej uczyłam się tylko poziomu podstawowego. Wszystkie te kierunki (finanse i rachunkowość, finanse międzynarodowe, rynek finansowy) wydają mi się dość podobne. No i nie wiem, co warto wybrać. Chciałabym zdecydować się na coś, co będzie najbardziej uniwersalne, tak żebym mogła znaleźć zatrudnienie nie tylko w jednym, konkretnym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Mówisz że chcesz rozszerzyć a wybierasz wąskie kierunki. Właśnie Kierunek ekonomia Ci rozszerzy możliwości. Wszystko inne to jej specjalności czyli jej wąskie dziedziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7991KOR Opublikowano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Nie wiem dlaczego, ale Kierunek ekonomia mnie jakoś nie przekonuje. Bardzo dużo osób to studiuje i w dodatku jest to moim zdaniem kierunek bardziej humanistyczny niż ścisły. A ja nie lubię się uczyć teorii, wolę coś bardziej praktycznego. Nie mówię, że chcę mieć szeroką wiedzę (i tak na prawdę znać się na wszystkim, czyli na niczym). Wolę wyspecjalizować się w czymś konkretnym, ale tak żeby było to przydatne w wielu miejscach pracy. Np. jeśli chodzi o analitykę gospodarczą, to jest to już kierunek zawężony w stosunku do ekonomi, ale pracę jako analityk można znaleźć w wielu miejscach (czy mam rację?) Co Pan myśli o tej analityce? Czy na prawdę matematyka jest tutaj bardzo ciężka? Nigdy nie miałam rozszerzonej matematyki w szkole, więc nie wiem jak to jest. Z podstawową radzę sobie sprawnie, ale wiadomo, że matematyka w szkole średniej, to tylko schematyczne zadania które łatwo można opanować. Nie wiem jak to jest z tą matematyką na studiach, a nie chciałabym zmarnować roku, a potem przenosić się na coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Wszystkie kierunki o których piszesz są specjalnosciami ekonomii. Dawniej były to specjalności. Teraz ktoś dość populistycznie zrobił z tego kierunki. Rozdrabnia się te kierunki żeby przyciągnąć kandydatów ale na I stopień to są wąskie zagadnienia. Później nie możesz się już z tego wycofać bo na II stopień musisz wziąć to samo. Analityka gospodarcza to ciekawa dziedzina ekonomii i można po niej znaleźć pracę w bankach jak i przedsiębiorstwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...