andzia9827 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Cześć, obecnie jestem po maturze. Czekam na wyniki. Od lipca zaczynam pracę za granicą i będę pracowała na studia (rok), tylko jeszcze nie wiem co jest lepsze Więc ... pod uwagę biorę przede wszystkim Wrocław: UWr - Kryminologia (studia niestacjonarne) ale wcześniej myślałam także o bezpieczeństwie wewnętrznym ze specjalizacją - kryminologia i kryminalistyka we Warszawie i Gdańsku, ponieważ z tego co mi wiadomo nie ma takich we Wrocławiu chyba, że się mylę Po czym jest szansa na łatwiejsze znalezienie pracy albo inaczej - lepsze życie ? KTOŚ COŚ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 A co chciałabyś po tym robić? Jak sobie odpowiesz na to pytanie to będzie Ci łatwiej zdecydować. Oba kierunki dają takie same możliwości czyli fajna ciekawa wiedzę gorzej z pracą w zawodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andzia9827 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Chciałabym pracować w sądzie, policji bądź pokrewnych zawodach. Obecnie jestem po technikum analitycznym, przez 4 lata miałam styczność z "laboratorium" jeśli można to tak nazwać Od dzieciństwa interesuje się przestępstwami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 To albo musisz iść na medycynę albo na studia wojskowe lub od razu rekrutować się do policji. Takie studia Ci nic nie dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 do sądu to najlepiej prawo, wtedy masz różne ścieżki aplikacji, do policji najpierw się dostajesz do pracy, potem Szczytno. Laboratorium kryminalistyczne to albo po kierunkach chemicznych, albo po lekarskim medycyna sądowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andzia9827 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Podczas studiów na kryminologii studenci zdobędą wiedzę z zakresu zwalczania przestępczości oraz innych patologii w życiu społecznym i gospodarczym, a jako absolwenci będą doskonale przygotowani do podjęcia pracy w instytucjach publicznych i prywatnych zapewniających bezpieczeństwo i porządek publiczny państwa. Będą mogli pracować m.in. w organach ścigania (np. w Policji) i organach wymiaru sprawiedliwości (np. jako kuratorzy sądowi), organach administracji publicznej i samorządowej zajmujących się bezpieczeństwem i porządkiem publicznym (np. w strażach gminnych, komisjach ds. przeciwdziałania przemocy w rodzinie), czy też udzielaniem wsparcia grupom wykluczonym społecznie (np. w powiatowych centrach pomocy rodzinie). Więc jeśli te studia nie pomogą w pracy np. w policji to w jakim celu te studia się otwierają ? Myślałam, żeby iść na prawo ale żeby ukończyć aplikację trzeba być albo bardzo mądrym albo mieć znajomości. Znam wiele osób które po studiowaniu tego kierunku nie mają szans na prace w zawodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Te studia są dla zdobycia wiedzy z tego zakresu i w teorii możesz pracować w policji w praktyce do policji nie przyjmują cywili po studiach na takie stanowiska. Przyjmuje się czynnych policjantów których wysyła się do Szczytna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...