KrisRock Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Dzień dobry, mam problem związany z wyborem studiów. Ostatnio usłyszałem wiele dobrych opinii na temat oceanotechniki, ale nie wiem jak to z nimi jest na prawdę. Czy ciężko jest znaleźć pracę w zawodzie po ukończeniu tego kierunku (także gdzie można znaleźć pracę)? Na jakie wynagrodzenie można później liczyć? Czy nie skończę pracując za 8 zł/h w Gdańskiej stoczni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Było wiele razy o tym kierunku poczytaj forum. Jeśli Cię on interesuje j będą to studia z pasją to na pewno warto. Studia pracy nie dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lew21 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Studiowałem ten kierunek na Politechnice Gdańskiej. Perspektywy są spore, można już ciekawą pracę konstruktora wyłapać na ostatnim semestrze. Mój ojciec pracuje w branży i mówi, że w Gdańsku jest ciągłe zapotrzebowanie na inżynierów oceanotechniki. A jeśli nie Gdańsk, to Europa i cały świat czekają: Niemcy, Norwegia, Indonezja, Japonia, Korea Południowa. A ja zrezygnowałem ze studiów, gdyż ze mnie inżynier żaden. Na studiach jest bardzo dużo fizyki i trzeba mieć to w jednym paluszku (głównie hydrostatyka, hydrodynamika i mechanika płynów). Matematyka to prościzna, można ogarnąć bez większych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 To ciekawe bo podstawa fizyki jest matematyka. To chyba zależy od predyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Nie, Łukasz, to zależy od poziomu przedmiotu i prowadzących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisRock Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jeszcze mam czas na zastanowienie, lecz powoli schylam się właśnie ku oceanotechnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Na PG masz to dobre, że są dwie stocznie do pracy i praktyk. Można się ustawić z zatrudnieniem tak, że w wakacje pracujesz w stoczni (z pensją, małą, ale jednak) i zaliczają Ci to jako praktyki. Dobrze jest mieć w tym celu coś w CV, np. kurs spawania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Wiadomo że od prowadzącego zajęcia zależy bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asteria Opublikowano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Mam znajomego, który studiował to ale zrezygnował, z tego co wiem to ogólnie z kierunku był zadowolony. Dużo tam matematyki, czy jest praca to nie wiem bo jak pisałam to zrezygnował i przeniósł się na informatykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...