Skocz do zawartości
rudyjacek

Studia informatyczne – samokształcenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym w przyszłości iść na studia informatyczne. Jestem jednak humanistą który od kilkunastu lat nie miał żadnej styczności z jakimikolwiek przedmiotami ścisłymi. Aby zatem móc zrealizować swój plan muszę uprzednio przeprowadzić ekstensywne przygotowania.

W tym też celu podjąłem następujące działania:

- zgromadziłem pewien zasób podręczników i książek do matematyki i studia.net/informatyka na poziomie szkoły podstawowej i średniej

- udałem się na stronę instytutu studia.net/informatyka najbliższej uczelni

- pobrałem z niej program kształcenia i spisałem jakie przedmioty realizowane są w toku studiów informatycznych

- bazując na sylabusach figurujących na stronach tej i kilku innych uczelni, do każdego z tych przedmiotów dopasowałem zestaw literatury

- korzystając z bogatych zasobów internetu :D pobrałem większość tej literatury w formie elektronicznej – a także sporo innych książek których tytuły mimo iż nie figurowały w sylabusach wskazywały na przynależność do danego przedmiotu

Następnym działaniem jakie chciałbym podjąć to uporządkowanie zebranych informacji i materiałów. Literatura zakresu szkoły podstawowej i średniej nie stanowi problemu. Zacznę od przerobienia książek do matematyki a następnie podręczników i materiałów do studia.net/informatyka.

Kłopoty pojawiają się jednak w przypadku przedmiotów akademickich. Tutaj podział na 'matematykę' i 'informatykę' nie jest już taki wyraźny, a zdaję sobie sprawę że w wielu przypadkach znajomość jednego przedmiotu potrzebna jest do analizy kolejnego.

Zacznę zatem od pytania:

W jakiej kolejności należałoby przerabiać niniejsze przedmioty?

Przedmioty obligatoryjne dla studiów licencjackich:

- matematyka dyskretna

- logika dla informatyków

- algebra

- analiza matematyczna

- metody probabilistyczne i statystyka

- teoretyczne podstawy studia.net/informatyka

- programowanie

- systemy komputerowe

- architektura komputerów

- bazy danych

- systemy operacyjne

- algorytmy i struktury danych

- sieci komputerowe

- inżynieria programowania

- zagadnienia społeczne i zawodowe studia.net/informatyka

- podstawy przedsiębiorczości

Przedmioty obligatoryjne dla studiów magisterskich:

- sztuczna inteligencja

- systemy wbudowane

- modelowanie i analiza systemów informatycznych

Wybrane przedmioty specjalnościowe:

- kodowanie i kompresja

- kryptografia

- podstawy kompozycji, rysunku i grafiki

- metody numeryczne

- pozycjonowanie stron internetowych

- metody optymalizacji

Byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc.

Z poważaniem

Jacek

Maturę pisałem w 2003 więc dla mnie to trochę inna bajka, ale jak będzie trzeba to pójdę na prywatną, nieistotne.

Byłbym wdzięczny za odpowiedź na moje pytanie o kolejność. Tyle że najpierw matematyka a później informatyka to wiem doskonale, myślałem że dałem to do zrozumienia w treści ale może za subtelnie.

Pozdrawiam

Jacek