PaulaAnka Opublikowano 21 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Witam, za rok piszę maturę, w liceum mam rozszerzone: matematykę, fizykę i informatykę. Interesują mnie studia na kierunku rachunkowość i podobne do tego. Myślałam o Politechnice Łódzkiej lub UMK. Nauczycielka doradziła mi Uniwersytet Ekonomiczny w poznan.studia.net. Mieszkam niedaleko Torunia, więc tam miałabym najbliżej i najlepszy dojazd, ale pani twierdzi, że to słaba uczelnia i trudno byłoby mi znaleźć pracę. Do Łodzi też mam w miarę dobre połączenia, ale znowu pani twierdzi, że stać mnie na więcej, a tam każdego przyjmują. Do Poznania mam najdalej i najgorsze połączenia. Dodatkowo wymagana jest matura z geografii, której nie mam rozszerzonej, więc musiałabym się sama uczyć. Rok to w końcu dosyć długo o ile będę miała silną wolę. Rozszerzenie piszę z matematyki bo jestem dosyć dobra z tego. Myślałam też o fizyce, ale z niej jestem średnio dobra. Podobno fizyka na studia ekonomiczne nie jest potrzebna. Mam mętlik w głowie odnośnie tej geografii i fizyki, bo jedno z nich będę pisać, a im wcześniej podejmę decyzję tym lepiej. Co Wy mi radzicie? Co powinnam zrobić? Dodam, że żadne korki nie wchodzą w grę bo nie mam możliwości na nie chodzić. Liczę na Waszą pomoc, z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Ż tych uczelni to zdecydowanie UMK bo to jedna z najlepszych uczelni w kraju. Na pewno warto. Przy wyborze kierunku kieruj się własnymi zainteresowaniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 21 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Politechnika Łódzka to jedna z najlepszych i najbardziej innowacyjnych uczelni technicznych w Polsce. Dostać się tam łatwo, ale utrzymać bardzo ciężko (z moich informacji wynika, że 70% studentów na "automatyce i robotyce" na wydziale mechanicznym PŁ odeszło po 1,5 roku). Pytanie tylko, czy na PŁ są kierunki ekonomiczne (a nawet jeśli tak, to czy jest sens na tym studiować)? Jeśli chodzi o Poznań i Toruń, to UE w poznan.studia.net uchodzi za drugą najlepszą "tylko ekonomiczną" uczelnię w kraju (oczywiście zaraz po SGH). Fizyka na studia ekonomiczne nie jest wcale potrzebna, ale zazwyczaj liczy się ona w rekrutacji tak samo, jak geografia, czy wos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Samo rozszerzenie z matematyki daje Ci już spore szanse. Oczywiście jeśli przyzwoicie zdasz. UEK w poznan.studia.net jest bardzo dobra uczelnia ekonomiczną. Niemniej jednak postawilbym na UMK chociażby że względu na rankingi międzynarodowe. Sam skończyłem UMK może też dlatego tak polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulaAnka Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Jeżeli chodzi o Łódź to interesuje mnie finanse i rachunkowość. Czy rozszerzenie z matematyki zdam dobrze? Nie wiem, to co robimy, zapamiętuję i rozumiem na lekcji, ale rozszerzenia dopiero tak na dobre zaczynamy. Wydaje mi się, że dosyć dobrze napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 21 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Przez rok masz jeszcze sporo czasu do namysłu. Jeśli chodzi o FiR, to chyba nie miałaś na myśli PŁ, lecz UŁ, czyż nie? Wiem, że progi na FiR tam są (nie przyjmują każdego), aczkolwiek raczej są niskie i zdając rozszerzenie z matmy powinnaś się dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulaAnka Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Na politechnice chcę iść na matematykę na specjalizację Matematyka finansowa i ubezpieczeniowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Ą to co innego. Kierunek matematyki jest na pewno godny polecenia. Bardzo trudne i wymagające studia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulaAnka Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Po jakim czasie od rozpoczęcia studiów wybiera się specjalizację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Jest na nią osobną rekrutacją wewnętrzną. Najczęściej po roku. Czasami bardzo trudno dostać się na dobra specjalizację. Trudniej niż na kierunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulaAnka Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Ok, rozumiem. Mam jeszcze takie pytanie, czy na matematyce jest równie teoria i udowadnianie wzorów, czy bardziej zadania rachunkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Lepiej zobaczyć też, kiedy ta specjalizacja wchodzi. Raczej zawsze jest to różnie wprowadzane i zobaczyć jakie przedmioty dochodzą. Teorii będzie sporo, dowodów raczej mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulaAnka Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Mam jeszcze takie pytanie ile mniej więcej płaci się za studia stacjonarne na UMK na FiR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Studia stacjonarne na UMK są bezpłatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...