adammskiii Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Witam, ufam że dodaję ten post w odpowiednim dziale. Obecnie jestem studentem pierwszego roku amerykanistyki na UJ. I mówiąc szczerze, jestem zupełnie niezadowolony ze swojego wyboru, a od kolejnego roku chcę zmienić kierunek studiów i być może uczelnie, wszystko zależy od tego gdzie będę mógł zamieszkać. Obecnie UJ posiada mój oryginał świadectwa oraz wyników maturalnych. W maju chce logować się na stosunki międzynarodowe na UJ oraz UW, niemniej jednak do końca września nie będę pewien, na którą uczelnię pójdę. I tu pojawia się moje pytanie: czy po zabraniu papierów z amerykansityki na UJ i po (na razie teoretycznym) dostaniu się na obydwie ww. uczelnie mogę złożyć swoje papiery w każdym z miast, i tym samym być zapisany na obdywa uniwerystety? Dopiero na końcu września będę miał odpowiedź, które miasot wybieram. Dziękuję za odpowiedzi i pomoc, Adam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Nie, ponieważ trzeba złożyć oryginał świadectwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adammskiii Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 A zakładając, że uczelnia nie wymaga oryginału świadectwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adammskiii Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 I czy da się jakoś to obejść? Dostarczyć poświadczenie o zgodności kopi z oryginałem, etc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Jest funkcja edytuj. Nie piszemy post pod postem. Możesz założyć że nie wymaga wówczas nie byłoby przeszkód ale uczelnie głupie nie są i specjalnie wymagają oryginały żeby ktoś ich w trąbe nie zrobil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adammskiii Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 A jest Pan w stanie się odnieśc jakoś to "obejścia" tego? Na przykład, czy istnieje możliwość dostarczenia dokumentu poświadczającego zgodność kopi z oryginałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Uczelnie nie chcą przyjmować tych dokumentów. Sytuacja znana jest od lat. Nie Ty pierwszy masz ochotę zrobić takie cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Sprawdź najpierw czy oryginał jest wymagany, wiem że niektóre uczelnie wymagają kopii, a oryginał tylko do wglądu. Być może tam gdzie się wybierasz jest podobnie, każda uczelnia ma swoje zasady, są one podobne ale różnią się niuansami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Z mojej wiedzy każda uczelnia chce oryginał właśnie żeby się zabezpieczyć przed takimi rozwiązaniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Np. na WAT oryginał jest do wglądu a składa się kopię (tzn. ksero). Może i na innych też, trzeba spr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Możliwe, że coś się zmienia, ale WAT akurat to wyjątkowa uczelnia, która nie narzeka na brak kandydatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...