__tardis Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Witam, jestem w trzeciej klasie technikum i od jakiegoś czasu poważnie zastanawiam się nad kierunkiem studiów, niedługo będziemy wybierać z czego zdajemy maturę. Początkowo chciałam iść na anglistykę, ale stwierdziłam, że trochę to mało opłacalne - w dzisiejszych czasach każdy zna angielski. No i zaczęłam się zastanawiać pomiędzy skandynawistyką, a konkretnie norweskim i sinologią. Czy ktoś kto studiuje któryś z tych kierunków mógłby się wypowiedzieć jak to wygląda, w jakim nieście studiuje, czy bardzo ciężko jest się dostać, jakie miał wyniki na maturze? Ja będę raczej zdawała polski, angielski, matematykę i na rozszerzeniu angielski, czy te przedmioty mi wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Musiałabyś poszukać uchwał rekrutacyjnych. Ja przykładowo znalazłam na UG na skandynawistykę - liczy się polski, angielski i trzeci do wybory (jest tam matematyka). Mnożniki to: angielski x0,6, polski x0,2, trzeci x0,2. Dodatkowo jeśli zdajesz rozszerzenie, to wynik mnożysz x1,5 i wybierasz lepszy (bo np. jeśli z matematyki podstawowej masz 85%, a z rozszerzenia 35%, to podstawa wychodzi lepiej mimo mnożnika). Progi są wysokie na skandynawistykę, bo jest wielu chętnych - to teraz modny kierunek, języki nie są szalenie trudne, rynek pracy jak na razie nieprzesycony i zarobki duże, jeśli się załapiesz do skandynawskiej firmy i płacą Ci jak u nich O sinologii się nie wypowiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Powiem wprost to super kierunki studiów i warto. Bardzo często naukę zaczyna się od zera więc standardowa matura wystarczy. Takie kierunki są bardzo ambitne i dość popularne więc maturę trzeba zdać na bardzo dobrym poziomie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SincerelyPersistent Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Zanim wybierzesz te kierunki warto było by sprawdzić, jak idzie Ci nauka chińskiego, m.in. Chiński ma podobno dość prostą gramatykę. Pismo chińskie jest jednak bardzo trudne do opanowania. No i kwestia tonów. Uczyłaś się już wcześniej jakichś języków tonalnych? Nota bene, języki skandynawskie też do szczególnie łatwych nie należą. Na szczęście, kursów językowych i materiałów do nauki w dzisiejszych czasach nie brak, a i czasu zostało jeszcze sporo, także z pewnością zdążysz ustalić co trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Na pewno warto po próbować przed wyborem studiów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynka93 Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Języki skandynwskie są absolutnie piękne Uczyłam się 2 lata szwedzkiego, myślę, że do tego wróce. Bez problemu można znaleźć pracę w Polsce i za granicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Dokładnie, filolodzy różnych języków są poszukiwani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...