Skocz do zawartości
Arek Skarżyński

Ochrona Środowiska czy Psychologia w biznesie?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jestem Arek, mam 19 lat i jestem na 1 roku studiów dziennych na Uniwersytecie Gdańskim na kierunku Ochrona Środowiska (wydział chemii). Generalnie poszedłem na ten kierunek ze względu na to, że nie wiedziałem co chcę robić w życiu, były tam wolne miejsca, a mój ojciec ma własną jednoosobową firmę, która świadczy usługi właśnie w zakresie OŚ. Pracowałem u niego przez jakiś czas, jednak jest to dość skomplikowana praca, ze względu na te wszystkie przepisy, które powinno się poznać. Jestem już po pierwszej sesji, przez którą jakoś się prześligznąłem, tak czy inaczej będę zmuszony zmienić studia dzienne na zaoczne, ale do rzeczy: Z racji tego, że średnio mi się podoba ten kierunek nie wiem co mam dalej robić, bo uważam, że nie jest to najgorsza praca, ale też nie jest jakąś moją pasją. Patrzyłem inne kierunki i zwróciłem uwagę na Psychologię w biznesie, ze względu, że uważam, że psychologia jest dosyć ciekawa, co w połączeniu z biznesem może dać praktyczne, dobre wykształcenie. Jednak mam wątpliwości, ponieważ wybieram między pewną pracą po studiach u ojca, a niepewnym kierunkiem studiów, o którym dużo osób nie wie i są do niego sceptycznie nastawieni, aczkolwiek myślę, że pomogłoby mi to nawet w założeniu jakiegoś swojego biznesu czy innych aspektach życia zawodowego. Może jest ktoś na forum tu ktoś kto ma o tym pojęcie lub skończył/studiuje ten drugi kierunek i zechciałby mi doradzić czy warto jest ryzykować i zmieniać ochronę środowiska na psychologię w biznesie?  Pozdrawiam.

Ochrona środowiska daje Ci konkretne kompetencje. Oczywiście że powinieneś studiować to co Cie interesuje ale Ty tak studiów nie wybrałeś i jak zwykle jest z tym później problem. Psychologia w biznesie to słaby pomysł bo ani to psychologia ani biznes. Chcesz to idź na psychologię. Wtedy te studia dają Ci konkretne kompetencje.