JaceQ Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Chodzę do II klasy liceum i jestem na profilu matematyczno-fizyczno-informatycznym. Od "zawsze" myślałem o zostań inżynierem budowlanym. Umiem matmę, fizykę i chemię, więc pewnie sobie poradzę. Uważam, że jest to interesujący kierunek. Programy typu "Dom nie do poznania" mnie ciekawiły ale z drugiej strony uwielbiam chemię (a nie lubię biologii). Z tego powodu biorę pod uwagę inżynierię chemiczną i procesową oraz technologię chemiczną. Zależy mi na wybraniu dobrego i przyszłościowego zawodu, na którym da się zarobić. Który kierunek daje lepsze możliwości? Który zawód jest lepiej płatny nawet za granicą, bo wyjazd do Niemiec też rozpatruję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Hej. Trudno odpowiedzieć na Twoje pytania bo musisz być aktywny zawodowo przez 45 lat więc nikt nie wie co będzie za 20 lat. Obecnie kierunki daje porównywalne możliwości przy czym absolwentów budownictwa jest dużo a kierunków chemicznych malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Masz skądś dane na ten temat? Ciekawi mnie to, bo zawsze myślałam, że absolwentów kierunków chemicznych jest sporo, w końcu Studia na kierunku chemia jest na każdym uniwerku, poza tych technologia chem., chemie kosmetyczne, medyczne i różne inne (jako osobne kierunki). Ale może taki odsiew, nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Mało osób aplikuje na te kierunki bo są bardzo trudne a jeszcze mniej je kończy. Budownictwo jest na każdej polibudzie i do tego na uczelniach niepublicznych. Na Budownictwo przyjmują nawet po 300 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Na zostań inżynierem budowlanym się totalnie nie znam, więc się nie wypowiadam, ale co do chemii, to mam inne zdanie zgoła co do trudności, ale ja raczej wywodzę się ze środowiska ścisłowców, dla których od liczenia na chemii trudniejsze jest lanie wody w esejach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 właśnie na chemii bardzo ważna jest matematyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Budowlańców i chemików nie brakuje. Te branże jeszcze przez dłuższy czas będą zmagać się z nadmiarem rąk do pracy. Hurtowa produkcja w byłym programie kierunków zamawianych wyrządziła wiele złego na tych rynkach. Znając się na matmie i chemii można wybrać dużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Trudno powiedzieć co znaczy dużo lepiej. Najlepiej wybrać studia z pasji wtedy nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaceQ Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Jakie kierunki są tymi "dużo lepszymi"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Nie ma kierunków dużo lepszych. Są kierunki które w najbliższych latach są bardzo potrzebne takie jak informatyka ale nikt nie wie czy za 10 lat nie będzie ich przesytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...