Skocz do zawartości
Karo5000

Na jakim wydziale UEP studiowac FiR?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym w przyszłości mieć w miare pewną i dobrze płatną prace, czyli pewnie jak zdecydowana większość :D

Zastanawiam się który z wydziałów na UEP (ekonomiczny,czy zarządzania) mi to zaoferuje. Interesują mnie finanse i Kierunek ekonomia. Dosyć sporo czytam na temat możliwości i różnych ścieżek rozwoju, ale ciężko jest znaleźć coś konkretnego.

Z tego co wyczytałem analityk finansowy jest jednym z lepszych wyborów, jeśli nie najlepszym, ze względu na łatwość w znalezieniu pracy,zarobki i możliwość awansu. Interesowało mnie również doractwo inwestycyjne,ale wydaje mi się,że nie jest to bezpieczny kierunek. Makler papierów wartościowych traci swój prestiż, zarobki i miejsca pracy,a to z tego co zrozumiałem stanowisko przed doradcą inwestycyjnym.

Jakie jeszcze zawody i po jakich studiach dają szansę na udaną kariere? Jeśli chodzi o moje wyniki na maturze, to powinienem spokojnie dostać się wszędzie nie licząc SGH, bo nie zdaje drugiego języka.

Z góry dziękuje bardzo za pomoc.

Śmieszne jest, że wciąż wiele.osob myśli podobnie do Ciebie a po dwóch latach mówi, że szuka studiów od nowa bo to nie to. Tylko często te dwa lata są stracone. Studiów szuka się kierując pasja i zainteresowaniem a wtedy jest szansa na pracę bo jest się w czymś dobrym. 

Wybierając już tą wielka swoją karierę i szukając wydziału kieruj się tym co Ci oferuje dany kierunek. Na obu tych wydziałach jak widzisz po nazwie są zupełnie inne profile Kształcenia 

• Like 1

Moje zainteresowania są na prawde szerokie, mowie calkiem powaznie. Wiem,ze np. politechnika nie jest kompletnie dla mnie, mimo,ze z fizyki jestem mocny i ja nawet lubie. O swiecie ekonomi nie wiem zbyt wiele. Zawodow po tych studiach jest pelno i sam nie wiem co wydaje sie ciekawsze, wiec kieruje sie kariera. Chce miec mozliwosc rozwijania sie,bo czuje,ze to jest dla mnie :) 

Nie wiem z jakich zrodel najlepiej czerpac wiedze. Nawet na studiach idac na FiR jest pol roku z ogolnymi przedmiotami, w sgh chyba nawet rok jesli sie nie myle. Wiec jest czas,zeby zdobyc wiedze na temat roznic miedzy danymi kierunkami rozwoju. Tylko mnie zastanawia,czy kierowac sie na wydzial ekonomiczny,czy zarzadzania, bo ta decyzje bede musial podjac na poczatku. 

O pracy analityka finansowego juz troche wiem,ale czytajac o tym zawodzie jedyne co znalazlem to,ze wymagane jest wyksztalcenie wyzsze na ekonomi,fir-ze lub czyms takim, wiec nadal nie wiem, po ktorym wydzial latwiej mi bedzie zaczac prace jako analityk finansowy.

Poza tym chcialbym studiowac cos po czym jest praca, bo pasja sie nie najem.

A jaki kierunek na wydziale ekonomicznym wtedy bedzie najodpowiedniejszy?

Na wydziale zarzadzania z tego co wiem jest kierunek Analiza uslug finansowych,wiec chyba bardziej skierowany w ta strone oraz na wydziale zarzadzania podczas studiow drugiego stopnja jest mozliwosc zrobienia 9/14 egzaminow ACCA w ramach programu, a ten certyfikat jest podstawa dla analityka finansowego.

Na wydziale ekonomicznym chyba najblizej analityka finansowego jest ten koerunek zeiazany z bankowoscia i tyle. 

Nie wiem czy wszystko dobrze rozumiem,wiec bede bardzo wdzieczny jak ktos  mnie oswieci :)