Skocz do zawartości
mistercap

Powtarzanie drugiego semestru

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam taki problem.

Jestem na pierwszym roku i drugim semestrze. Wygląda na to, że mogę nie poradzić sobie z sesją, moje pytanie brzmi : co mogę w takiej sytuacji zrobić, aby we wrześniu w przypadku nie zdania nie wylecieć ze studiów ?

Na mojej uczelni (AGH) regulamin przewiduje dwie sytuacje : 

1) Można wziąć urlop dziekański, jednak ten bez podania przyczyny przysługuje tylko w przypadku zaliczenia pierwszego roku a więc nie mnie. Zostaje urlop zdrowotny lub okolicznościowy, myślicie że moge liczyć na przykład na okolicznościowy ?

2) Powtarzanie semestru. W regulaminie istnieje zapis że w razie zaległośći student może powtarzać semsetr (z wyjątkiem pierwszego) . Myślicie że jest to możliwe abym powtórzył w następnym roku sam ten semestr letni? 

Jeśli powtórka semestru ani urlop dzienkański mi nie przysługują to chyba zrekrutuję sie na nowo, aczkolwiek to ryzykowne bo boję się że progi pójdą w górę i się nie dostanę. 

1. urlop Ci nic nie daje

2. Możesz powtarzać semestr II 1 roku wtedy płacisz za przedmioty do zaliczenia

3. Jeśli nie zdasz 1 przedmiotu lub max 2, to możesz mieć warunek, wtedy idziesz na II rok studiow ale z pierwszym rokiem powtarzasz niezaliczony przedmiot, oczywiscie za niego płacisz

1. Co do urlopu to słyszałem o takiej praktyce, że studenci w razie nie zdania biorą urlop bez podania przyczyny i po urlopie zaczynają naukę od niezdanego semestru.

2. Właśnie na powtarzanie najbardziej liczę, tylko czy to powtarzanie przysługuje zawsze i każdemu? Też bym nie chciał sytuacji w której dziekan odmawia mi powtarzania semestru z jakiś tylko sobie znanych przyczyn.

3. Spokojnie, jeszcze mam terminy i pewnie zaliczę ,ale przezorny zawsze ubezpieczony, wolę dmuchać na zimne i wiedzieć co zrobić w przypadku niepowodzenia :)  

Jeśli jest na 1. roku to niech się zorientuje czy u niego na uczelni można przepisać oceny. Jeśli podejdzie od nowa do rekrutacji i będzie mógł przepisać oceny to zapłaci tylko za opłatę rekrutacyjną i będzie musiał zaliczyć to czego nie zaliczył, ewentualnie dodatkowo to czego mu wykładowcy nie przepisali.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Jakie macie zainteresowania? To pytanie otwiera drzwi do nieskończonych rozmów i pozwala poznać ludzi z zupełnie różnych światów. Hobby łączą ludzi i sprawiają, że życie staje się bogatsze, nawet jeśli różnimy się w wielu kwestiach. Warto dzielić się pasjami, bo to buduje autentyczne relacje oparte na wspólnych doświadczeniach. Czasem wystarczy jedno zdanie, żeby znaleźć bratnią duszę. Jeśli szukasz kogoś, kto podziela Twoje zainteresowania, ukraińskie kobiety randki to opcja dla tych, którzy chcą poznać kobiety z Ukrainy i Rosji zainteresowane poważnymi relacjami. Serwis umożliwia swobodne rozmowy i powolne budowanie więzi. Dzięki temu można znaleźć osobę, która nie tylko podziela pasje, ale też rozumie potrzeby. Warto zacząć od zwykłej rozmowy i zobaczyć, dokąd zaprowadzi.
    • Przy nastolatku na kilka lat warto kupić coś z regulacją wysokości bo rosną i biurko kupione teraz za dwa lata może być za niskie. Do małego pokoju biurko z nadstawką albo z półkami nad blatem pozwala zaoszczędzić miejsce na podłodze. Solidna konstrukcja to podstawa bo użytkowanie nastolatka jest intensywne. Sprawdź dostępne biurka w różnych wymiarach tutaj: https://elzap.eu/biurka,c-898 W sklepie znajdziesz spory wybór, 
    • Syn idzie do liceum i chcę mu kupić porządne biurko do nauki i gamingu. Ma małý pokój więc wymiary są ważne, ale zależy mi też żeby coś co kupię wytrzymało kilka lat i było naprawdę funkcjonalne.
    • Pracuję w urzędzie. Noszę baleriny, półbuty lub cienkie botki. Dużo osob nosi adidasy ale mnie sie to absolutnie nie podoba. But sportowy tylko do sportowych ciuchów po pracy. https://emanicure.pl/polbuty-damskie-na-jesien-wygodna-alternatywa-dla-botkow/ Zerknij sobie na stronę Jest tutaj kilka pomysłów półbutów na jesień
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.