Skocz do zawartości
Przemek Zymeła

Problem z wyborem studiów.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ^^

Mam problem z wyborem studiów.

W tym roku pisałem maturę i uczęszczałem do technikum mechanicznego. 

Technikum uświadomiło mnie ,że nie chcę kontynuować nauki w kierunki techniczne , a sam jestem bardziej humanistą. 

Zastanawiam się nad wyborem :

-Psychologia

Bardzo ciekawi mnie wiedza na temat psychologii człowieka , jednak boje się pracy w tym zawodzie . Obawiam się  trudności w znalezieniu pracy oraz tego ,że nie podołam w obowiązkach . Wydaje mi się ,że praca psychologa to ciężki kawałek chleba . 

-Prawo 

Też mnie to kręci , jednak w tym temacie boje się trudności studiów. Naczytałem się wiele opinii  ,że prawnikiem można zostać tylko mając znajomości i o tak zwanej "aplikacji" ,że aby ją zdać liczą się tylko pieniądze i znajomości .  Rynek już podobno nie potrzebuje tak bardzo osób po prawie , gdyż jest to kierunek oblegany od lat.  

-Administracja 

Kierunek podobny do prawa więc równiez go rozważam , ale wątpię czy po tym kierunku znajdę pracę która wyda się ciekawa finansowo . Chyba ,że się mylę . Wydaję mi się ,że chyba lepiej studiować prawo niz administracje gdyż poszerza ona możliwości pracy.  

Mam również dylemat nad Uniwersytetem w Opolu i Katowicach . Macie jakieś opinie na temat tych dwóch miejsc ?

Proszę o jakieś pomocne opinie . 

Pozdrawiam . 

Hej, 

Jeśli chodzi o prawo i aplikacje to nie jest tak. Masz po prostu państwowy egzamin i tyle. CI co mają znajomości mają łatwiej, ponieważ mają dostęp do materiałów. 

Kierunki ciekawe, prawo i administracja to kierunki pokrewne. 

Psychologia to kierunek dla pasjonatów.

Zastanów się który z tych kierunków najbardziej Cię kręci i taki powinien być Twój wybór! Z praca to zawsze jest tak, że ten co chce i już na studiach jest aktywny, zdobywa znajomości w różnych kołach, pierwsze doświadczenie w pracy, to potem ma o niebo łatwiej na rynku pracy, więc zachęcam Cię do takich dodatkowych działań, bo same studia to jedna część, dwie kolejne to właśnie znajomości i doświadczenie:)