Przemek Zymeła Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Witam ^^ Mam problem z wyborem studiów. W tym roku pisałem maturę i uczęszczałem do technikum mechanicznego. Technikum uświadomiło mnie ,że nie chcę kontynuować nauki w kierunki techniczne , a sam jestem bardziej humanistą. Zastanawiam się nad wyborem : -Psychologia Bardzo ciekawi mnie wiedza na temat psychologii człowieka , jednak boje się pracy w tym zawodzie . Obawiam się trudności w znalezieniu pracy oraz tego ,że nie podołam w obowiązkach . Wydaje mi się ,że praca psychologa to ciężki kawałek chleba . -Prawo Też mnie to kręci , jednak w tym temacie boje się trudności studiów. Naczytałem się wiele opinii ,że prawnikiem można zostać tylko mając znajomości i o tak zwanej "aplikacji" ,że aby ją zdać liczą się tylko pieniądze i znajomości . Rynek już podobno nie potrzebuje tak bardzo osób po prawie , gdyż jest to kierunek oblegany od lat. -Administracja Kierunek podobny do prawa więc równiez go rozważam , ale wątpię czy po tym kierunku znajdę pracę która wyda się ciekawa finansowo . Chyba ,że się mylę . Wydaję mi się ,że chyba lepiej studiować prawo niz administracje gdyż poszerza ona możliwości pracy. Mam również dylemat nad Uniwersytetem w Opolu i Katowicach . Macie jakieś opinie na temat tych dwóch miejsc ? Proszę o jakieś pomocne opinie . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Hej, Jeśli chodzi o prawo i aplikacje to nie jest tak. Masz po prostu państwowy egzamin i tyle. CI co mają znajomości mają łatwiej, ponieważ mają dostęp do materiałów. Kierunki ciekawe, prawo i administracja to kierunki pokrewne. Psychologia to kierunek dla pasjonatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Zastanów się który z tych kierunków najbardziej Cię kręci i taki powinien być Twój wybór! Z praca to zawsze jest tak, że ten co chce i już na studiach jest aktywny, zdobywa znajomości w różnych kołach, pierwsze doświadczenie w pracy, to potem ma o niebo łatwiej na rynku pracy, więc zachęcam Cię do takich dodatkowych działań, bo same studia to jedna część, dwie kolejne to właśnie znajomości i doświadczenie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Dokładnie, nie kieruj się do końca pracą, a tym co chcesz robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Zymeła Opublikowano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Macie jakieś opinie na temat Uniwersytetu w Opolu i Katowicach ? Który bardziej polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Oba na solidnym poziomie. Na pewno dają dobre wykształcenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Zymeła Opublikowano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Dziękuję za opinie ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...